Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Проблеми пред младежите на трудовия пазар

Проблеми пред младежите на трудовия пазар

Проблеми пред младежите на трудовия пазар - изображение

Основните проблеми пред младежите на трудовия пазар могат да бъдат дефинирани по следния начин:

1. Липса на задълбочени познания, умения и невисока степен на образованост.

Българската образователна система не е в състояние да осигури стабилни и конкурентноспособни знания сред населението, което току що е попаднало на трудовия пазар. В образователната сфера са зле застъпени стажове и практики в различните образователни сектори. Именно те осигуряват постепенен преход от учебната до трудовата среда. За съжаление все още е практика преподаването на теоретична постановка, която е морално остаряла и неприложима. Благодарение на това се възпрепятства прилагането на натрупаните знания в среда на бързо развиващ се пазар на труда. Сред малко населените райони, както и при групите от хора, които са малцинствени проблемът с високата безработица сред младежите най-често е вследствие на ниската образователна степен.

2. Липа на практически опит и стаж.

Реализацията сред младите хора до двадесет и четири години е силно затруднена. Това се дължи често пъти на нежелание за инвестиция в тяхното обучение от страна на работодателите. Именно това обучение е ключът към натрупването на трудов опит. Друг проблем е свързан с факта, че малкото трудови позиции, които се предлагат са непривлекателни за младите хора, защото заплащането е ниско, социалната осигуреност отсъства, липсват и възможности за кариерно развитие. Често срещана практика е липсата на трудов договор, наличието на нерегламентирано работно време и необосновано занижено заплащане. Чрез нерегламентираната трудова дейност е особено ощетяваща за младите хора, защото по този начин те са лишени от осигурителни и пенсионни права, а натрупаният работен стаж не се признава за такъв.

3. Слаба мотивация са работа.

Предлагащото се равнище на заплащане и трудови условия са основните демотивиращи фактори за добре функционираща трудова дейност сред младите хора. Липсата на предприемачески усет сред младите хора и трудностите пред, които може да се изправят немалко новостартирали бизнес начинания допълнително демотивират младежите да стартират свой бизнес.

4. Заетост на младите хора в сивия сектор.

Дефицитът на професионална вещина и практика в реална работна среда е принудила завършилите средни професионални училища, общообразователни училища веднага след своето завършване да започнат “ на първото възможно работно място“. Това най-често е в сферата на услугите, търговията и обслужването. Младежите обикновено са без претенции относно трудовите условия. Основен ресурс на трудовия процес в сивия сектор за съжаление са именно младите хора.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниСнимкиНормативни актовеИсторияЗаведенияПсихологияЛичностиЛеченияОрганизацииЗдравни съветиЛайфстайлСпортБотаникаТестовеАнкетиФизиологияАлт. медицина