Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Как да удостоверим при пенсиониране осигурителния стаж, който ни се е наложило да си закупим

Как да удостоверим при пенсиониране осигурителния стаж, който ни се е наложило да си закупим

Как да удостоверим при пенсиониране осигурителния стаж, който ни се е наложило да си закупим - изображение

В предишен материал ви запознахме какви са отделните ситуации и случаи, при които българските граждани биха могли да си закупят осигурителен стаж. Но какво следва, след като сме си закупили стаж и как той се удостоверява при пенсиониране?

В тези случаи, добре е да се знае, че при пенсионирането периодът на обучение съгласно чл. 9а, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване и на "закупения" по ал. 2 на чл. 9а КСО осигурителен стаж следва да се удостоверят пред пенсионния орган чрез удостоверение, изготвено утвърден образец – УП-16. Този документ може да се издаде от работещите в дирекция/отдел "Краткосрочни плащания и контрол (КПК)" при териториалните подразделения на НОИ. Удостоверението УП-16 се следва да бъде издадено след като се представят документите за съответния вид "закупен" осигурителен стаж:

- документ, доказващ наличието на внесените осигурителни вноски (платежното нареждане от банката) съгласно  чл. 9а, ал. 1 и 2;

- диплома за завършена бакалавърска или магистърска степен съгласно чл. 9а, ал. 1.

- документи, удостоверяващи какъв е бил срокът на обучението (представя се удостоверение или уверение) съгласно чл. 9а, ал. 1.

Удостоверението споменато по-горе  следва да се представи в случаите, когато се закупува целият срок на обучение - от ден, месец, година до ден месец година (обикновено в дипломите фигурира какъв е срокът на обучение с начало и край - конкретната учебна година или най-много от месец до месец).

Снимка: freepik

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниНормативни актове