Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Физикална терапия и рехабилитация, финансирана от Националната здравноосигурителна каса

Физикална терапия и рехабилитация, финансирана от Националната здравноосигурителна каса

Физикална терапия и рехабилитация, финансирана от Националната здравноосигурителна каса - изображение

Всички здравноосигурени лица могат да се възползват от правото си на физикална терапия и рехабилитация, финансирана от Националната здравноосигурителна каса по различни клинични пътеки. Необходимо условие е пациентите да са със заболяване, включващо се в определена клинична пътека и има индикации за хоспитализация по нея. Националната здравноосигурителна каса финансира общо девет клинични пътеки, включващи лечение с физикална терапия и рехабилитационна медицина. Конкретният пакет от услуги на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) включва няколко клинични пътеки, които засягат някои неврологични заболявания.

В тези, които засягат физикалната терапия и рехабилитацията на пациенти с преживян остър инфаркт или мозъчен инсулт се фиксира определен минимален болничен престой (при констатирана потребност пациентите могат да останат и за по-дълъг период в лечебното заведение) според констатираните индикации за хоспитализация, зависеща от конкретното заболяване и налагащите го рехабилитационни процедури.

Заболяванията като „дископатия” пък се включват в алгоритмите на клинична пътека (КП) „Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат”, а тези на централна нервна система (напр.„Болест на Паркинсон”) се включени в алгоритмите на КП „Физикална терапия и рехабилитация при болести на централната нервна система”.

След преценката на общопрактикуващия медик, издаващ „направление за хоспитализация”, здравноосигурените пациенти могат да се насочат за лечение по клинична пътека единствено в случай, че избраното лечебно заведение е в договорни отношения с НЗОК за извършването на определен обем дейности по клиничните пътеки. Ако пациентите пожелаят да постъпят в лечебно заведение, непритежаващо договор с НЗОК и е към НОИ или различна структура касата не поема разходваните суми. Информация за точни изисквания и нужните документи следва да се намери в съответната институция.

След изписването от болничното заведение, след медицинските прегледи и по преценката на лекуващия лекар по профил на заболяването, общопрактикуващия медик, пациенти могат да се насочат чрез направление и към специалисти по физикална и рехабилитационна медицина с цел продължение на лечението в лечебни заведения, сключили договори с НЗОК за изпълнение на извънболнични услуги. След преглеждане на пациентите, медикът по физикална и рехабилитационна медицина назначава нужните физикални и/или рехабилитационни процедури, като НЗОК може да заплати до 20 за курс на лечение.

Кодове и имена на заплащащите се от НЗОК клинични пътеки, работещи с болничните (а и самите болнични заведения, имащи договор със здравната каса) заведения за рехабилитация, могат да бъдат открити в приложена таблица в местните подразделение на касата.

Пациентите трябва да се запишат в листата на чакащите в съответните филиали, да определи датата за постъпването в болничното заведение, общопрактикуващия медик подготвя документи, според изискванията на здравната каса.

Документи, изискващи се за прием по клинични пътеки:

1. Направление за хоспитализация (бланка на МЗ –НЗОК, № 7) в две копия.

2. Ксерокопие от Епикриза за проведено лечение в болница за активно лечение (за определени клинични пътеки).

3. Етапни епикризи от лекуващия медик или специалист относно проведеното в амбулаторни условия лечение.

Нужно е пациентите предварително да се запишат за датата си на хоспитализация по дадена клинична пътека. Общопрактикуващият медик изготвя нужните документи, съгласно изисквания на НЗОК.

Допълнителни изисквания за определени клинични пътеки:

- за КП № 241 – данни от предварителна EMG до 4 месеца преди хоспитализиране със заключение направено от невролог;

- за КП № 244 - Актуална Rº снимка, разчетена на оригинална бланка, подписана от наблюдаващият рентгенолог с оригинален разчет, според изискванията на НЗОК.

При наличие на ТЕЛК-ово решение за определен процент трайна нетрудоспособност за придобито дефинитивно увреждане на опорно-двигателната система, не е необходимо представяне от пациента на задължителното за всички останали образно изследване.

- за ишиас - ЕМГ до 4 месеца преди постъпване.

Периодичност на постъпването:

- НЗОК финансира клиничните пътеки веднъж за една година за лечението на един пациент по дадената клинична пътека.

Изключения:

- КП № 244 – допустимо е повторно хоспитализиране, в случаите на травми или оперативни интервенции на опорно-двигателната система, изискващи рехабилитация;

- КП № 237 – прием за пациенти (двукратно) с диагнози: последици от субарахноидален кръвоизлив и множествена склероза. Допуска се до дванадесет месеца след претърпяния инцидент.

- КП № 236, КП № 240 и КП № 243 - броят на хоспитализациите при деца зависи от възрастта.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиАлт. медицинаСпортКлинични пътекиЗаведенияЛеченияНормативни актовеНовиниСоциални грижиАнкетиТестовеЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлИсторияОбразование