Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да ползваме болнично лечение, заплатено от НЗОК

Как да ползваме болнично лечение, заплатено от НЗОК

Как да ползваме болнично лечение, заплатено от НЗОК - изображение

За да се лекуваме в болница за сметка на здравната каса, общопрактикуващият лекар или специалистът, които сме избрали да ни лекува  трябва да ни предостави талон-направление за болничното заведение, където сме решили да се лекуваме. Единственото условие е болницата да има сключен договор с НЗОК за лечение на конкретното заболяване по съответната клинична  пътека.

Направлението, което ни се издава за хоспитализиране е валидно в рамките на 30 дена до прегледа в диагностично-консултативния блок на болничното заведение. Лечението по клиничната пътека включва до два контролни прегледа, които могат да се проведат в рамките на 30 дни след изписването ни от болницата. От лечебното заведение следва да ни се издаде т.нар. "епикриза", с която който следва да се представим на общопрактикуващия медик, тъй като той следва да продължи да наблюдава здравословното ни състояние.

Кой следва да проведе изследванията ни, нужни при постъпването ни в болнично заведение?

Споменатите по-горе клинични пътеки включват провеждането на опреден пакет от дейности и диагностични, и лечебни. Те са включени в цената им. Когато представените изследванията, представени от нас преди хоспитализирането по дадената клинична пътека са недостатъчни според приемащото лечебно заведение за болнична помощ, нужните изследвания се провеждат в болницата.

Следва ли да доплащаме за болнично лечение?

Касата плаща цялото лечението по клиничната пътека, наред с медикаментите и медицинските консумативи. Изключение правят случаите, които са упоменати изрично. Консумативите или медицинските изделия, които касата не поема или ги плаща в частичен размер, са описани в определените клинични пътеки.

Повече факти може да бъдат открити в сайта на НЗОК (рубриката  е "НРД", с линк към "Националния рамков договор за медицински дейности" за съответната година).

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актове