Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Как да получим медикаменти за домашно лечение по здравна каса

Как да получим медикаменти за домашно лечение по здравна каса

Как да получим медикаменти за домашно лечение по здравна каса - изображение

Общопрактикуващият лекар трябва да уведомява пациентите си кои лекарства се поемат изцяло или частично от здравната каса. Той предписва медикаментите на рецепта-бланка на НЗОК, а пациентите ги получават от аптеките, сключили договор с касата. Ако НЗОК не е поела изцяло цената на предписаните медикаменти, пациентите доплащат необходимата сума. Ако те не се плащат от касата, медикът следва да издаде обикновена рецепта, за да може пациентът да си набави лекарствата от всяка аптека. За лечението на някои остри заболявания общопрактикуващият лекар изписва на пациентите лекарства за не повече от 10 дена, задължително указвайки срока на валидността на рецептата.

Как пациентите получават медикаменти за лечението на хронични заболявания?

Трябва да си купят от книжарница, продаваща медицински документи или от аптека "Рецептурна книжка на хронично болния", в която общопрактикуващият лекар трябва да впише и своите данни, и тези на пациента и да отбележи хроничните заболявания. Рецептурната книжка трябва да се завери в районната здравноосигурителна каса по местоживеене или в съответния общински офис на РЗОК. В рецептурната книжка общопрактикуващият лекар или специалистът по профила на заболяването трябва да  вписват медикаментите и медицинските изделия, нужни за терапията на пациента. С рецептурната книжка и рецептата пациентите получават медикаментите от аптека, имаща договор с касата. Ако те са частично поети от НЗОК, пациентите доплащат нужната сума. Когато се налага престой в определено населено място извън постоянното местожителство на пациента, той може да получи медикаменти за хроничното си заболяване, но е нужно да презавери рецептурната си книжка в РЗОК – в населеното място, където временно пребивава.

Потребителска такса

Съгласно Закона за здравното осигуряване в страната ни при посещението при медик, зъболекар, лаборатория или при лечение в болнично заведение здравноосигурените граждани дължат потребителска такса, която е за тяхна сметка. Общопрактикуващият медик преценя дали пациентът следва да плати таксата, или е освободен от нея поради естеството на конкретното му заболяване. Тази такса не се заплаща от бременни жени и деца.

Списъкът със болестите, освобождаващи гражданите от потребителска такса, може да се открие в сайта на НЗОК.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове