Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Убит е мъжът, подал сигнал, че внуците му са държани като заложници на родителите си (Обновена)

Убит е мъжът, подал сигнал, че внуците му са държани като заложници на родителите си (Обновена)

Убит е мъжът, подал сигнал, че внуците му са държани като заложници на родителите си (Обновена) - изображение

Три момичета – на 14, 15 и 19 години, са живели като заложници на собствените си родители. Историята на тийнейджърите e разказана от техния дядо преди две седмици в „Съдебен спор” по Нова телевизия, който се обърнал към предаването с надеждата, че така ще помогне на внучките си.

Тогава той споделил, че момичетата, държани в пълна изолация няколко години, никога не са посещавали училище, защото родителите им „не харесвали българското образование”.

Този шокиращ случай отново е на дневен ред, след като вчера дядото е намерен мъртъв в дома си. Възрастният мъж е открит убит в жилището си в квартал „Люлин” в София. По информация на Нова телевизия той е обявен за издирване на 12 февруари, т.е. веднага след като е съобщил, че внучките му живеят в пълна изолация. Дъщеря му и зет му са задържани вчера.

До момента е известно, че представители на „Социално подпомагане – Люлин" са правили многократни опити да осъществят контакт със семейството и децата, а когато все пак са успели да влязат в апартамента, те са установили, че момичетата са отглеждани в много тежки условия.

Обяснението на родителите в предаването „Съдебен спор” е, че просто не харесват българското образование. Предстои представители на социалните служби тепърва да проучат случая с родителите, за които вече е известно, че са адвентисти.

Българското национално радио съобщи, че децата са държани заключени от майка си, асоциални са и почти не говорят. В момента по-малките са настанени в специализиран дом, а след престой в Девето районно управление в София най-голямото, което е пълнолетно, е настанено в център за лица и младежи с увреждания. 

Скандалният случай коментира и социалният министър Росица Димитрова. По думите й до 15 февруари 2018 г. не е подаван нито един анонимен или официален сигнал за нередности или насилие в семейството от "Люлин". Тя допълни, че предстои да бъде преосмислен режимът за подаване на сигнали към социалните служби, но и евентуално въвеждане на санкциите за тяхното неподаване.

Въпросите, които все още търсят своя отговор, са как години наред този случай е останал скрит от институциите и действително ли религиозните вярвания са подтикнали родителите да държат децата си изолирани от света? Има ли в България и други домове, зад чиито стени се крият подобни шокиращи истории и по какъв начин държавата може да бъде от полза на деца и възрастни, живеещи по този нечовешки начин… Тема с продължение…

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: nova.bg, dnevnik.bg, bnr.bg
Снимка: rtbf.be

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноНовиниАнкетиСоциални грижиОрганизацииСпециалистиТестовеХранене при...РецептиСпортАлт. медицинаИсторияИнтервютаНормативни актовеОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника