Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Адаптация на децата в приемното семейство

Адаптация на децата в приемното семейство

Адаптация на децата в приемното семейство - изображение

Проблемите,които могат да възникнат по време на осъществяването на адаптацията на децата в приемното семейство се обвързват с някои основни причини:

1. В децата съществуват различни страхове. Всички те могат да се породят от постъпването на детето в приемното семейство.

2. Раздялата с биологичните родители или хората от дома, които са се грижили за детето първоначално често предизвиква проблемно приспособяване в приемното семейство.

3. Децата трябва да бъдат стимулирани да изразяват чувствата си.

За да бъдат изяснени причините за трудното осъществяване на приспособяването на децата трябва да се обяснят изброените по-горе причини от гледна точка на детето.

На първо място още при настаняването в приемното семейство детето преживява раздяла с хората, които са се грижили в дома за него. Новонастанените в приемно семейство деца могат да изпитат първоначален дискомфорт от новата обстановка в дома на новите си приемни си родители. Дори да не изразяват с думи страховете си децата изпитват притеснения дали сред новите хора в живота си ще се чувстват по-добре, еднакво с това преди постъпването си в семейството или дори по-зле. Те се измъчват от неудобства от рода на това как да наричат новите си родители, защо отиват при тях, какво ще знаят за тях новото семейство, колко деца има в това семейство, защо въобще трябва да се местят на различно място от това, което те са обитавали първоначално, ще знаят ли биологичните им родители къде се намират, ще може ли да се свързват и виждат с тях, какво ще стане с евентуалните братя и сестри, ще трябва ли да ходят децата в ново училище, какво ще се случи с вещите, които са притежавали до сега. Не по-малко важни са въпросите засягащи личността и по-специално техния Аз-образ. Те са свързани с вътрешни страхове като това дали децата ще бъдат харесани, обичани, колко време ще останат в новото си семейството.

Притеснения у новонастанените деца може да възникнат и от определени предмети, притежавани от приемните родители. Най-често това са различни домакински уреди, които децата е нямало как да познават в институцията, която са обитавали преди това.

Сериозни проблеми на адаптацията на децата в приемно семейство може да причини абстрактната мисъл за раздялата (или по-точно това, че тя е неизбежна).

Като основни причини за раздяла могат да бъдат отбелязани:

- връщане на децата при биологичното им семейство;

- осиновяване на децата;

- навършване на 18 годишна възраст, когато децата официално вече се считат за възрастни;

- преместване на децата от краткосрочна в дългосрочна приемна грижа в друго семейство;

- житейската ситуация в приемното семейство се е изменила твърде много и те вече не са в състояние да се грижат за дете.

- непрекъснати конфликти между приемните родители и детето, за което се грижат;

Подобна причина, изхождаща от неразбирателството между семейството, отглеждащо приемно дете влияе особено негативно се отразява неимоверно зле на детската психика, защото вината измъчва и двете страни. Нужно е да се изяснят ситуациите, които пораждат конфликти, а в някои случаи е нужна дори специализирана подкрепа от психолог, за да се преодолее чувството за вина.

За да бъде успешна адаптацията на децата, попаднали в приемно семейство е необходимо те да съумяват да изразяват чувствата си. Проблемът е свързан с факта, че се случва децата да изразяват дълбоко засягащите ги чувства, но по неадекватен общоприет начин. Често социално неприемливото поведение при тях предполага наличието на противоречиви чувства като страх, притеснение, обърканост, тъга, които те не могат да изразят правилно.

Пример за това е раздялата на биологичното семейство с детето си. Поради личностовата си незрелост то не е в състояние да и не може да изрази чувствата си адекватно. В такива случаи трябва да се помогне на детето да усвои нови методи на изразяване на себе си. Важна е намесата на приемните родители да осигурят разбиране и помощ и да оформят добре подбрани начини за изразяване на чувствата.

Подобряване на адаптационния процес на децата в приемното семейство може да осигури и социалния работник. Нужно е да използва утвърдени модели от своята практика. Те могат да бъдат различни видове.

Например при едни от първите срещи между детето и семейството, за да се преодолее чувството на неудобство и неловко мълчание социалния работник може да подпомогне родителите, напомняйки им да направят книга на семейството си. Тя може да съдържа информация и снимки на членовете, хобитата им, други деца ако имат такива. Това се прави с цел безпроблемно протичане на първоначалното запознанство.

За общо улеснение може да се съставят определени списъци, за да се подобри подготвеността на всички възрастни относно някои въпроси на детето, които биха останали без отговор при други обстоятелства. Допълнителна полза е, че по този начин се намалява стресът за всички страни от процедурата по приемна грижа.

Добра е идеята предишното и настоящото приемно семейство да си размени информация за личността на детето си. По този начин у него се утвърждава впечатлението, че и четиримата му родители са наистина загрижени за него.

 

 

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортНовиниАнкетиОрганизацииИсторияТестовеИнтервютаВидеоРецептиСпециалистиАлт. медицинаХранене при...ОбразованиеНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника