Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... Проектът "Майко мила" или стремежът на две майки да създадат истинска родителска общност у нас

Проектът "Майко мила" или стремежът на две майки да създадат истинска родителска общност у нас

Проектът "Майко мила" или стремежът на две майки да създадат истинска родителска общност у нас  - изображение

Ако имате деца, твърде вероятно е вече да сте попадали на прекрасния онлайн проект "Майко мила" – съвсем нов сайт за родители, който напоследък се радва на голям брой почитатели (определено има защо). Негови създателки са две талантливи майки, които родната блогосфера отдавана познава заради уникалния им и неподражаем стил на писане: Красимира Хаджииванова-Красита и Елисавета Белобрадова.

Няма две мнения по въпроса, че в "Майко мила" всеки родител определено би могъл да открие отговор на много от своите въпроси и да се увери, че не е единственият, на когото се случват "такива неща". Още по-ценното на проекта е, че, иначе важна, информация за мамите и татковците е поднесена по забавен и неповторим начин.

Съвсем наскоро пък създателките на сайта, подпомогнати от още няколко мами-ентусиасти, организираха първата си благотворителна инициатива, наречена "Ако имаш две дрешки..."

Всичко изброено ни накара да се срещнем с Краси на четири очи, за да си поговорим с нея надълго и нашироко за идеята за създаването на "Майко мила", както и за благотоворителната кампания, спретната от момичетата, за която стана дума по-горе. 

***  
Здравей, Краси! Може и да ти омръзнало да го разказваш, но, моля!, хайде още веднъж – как се роди идеята за създаването на "Майко мила"?

Идеята за проекта се роди спонтанно, след като аз и Елисавета родихме почти по едно и също време. Започна се с обичайния обмен на истории за деца, разказвахме си какво ли не, с доста хумор, разбира се, и в един момент просто решихме, че не трябва да пазим всичко това само за нас. Имахме усещането, че много други жени ще се припознаят в разкази и случки като нашите, и така се стигна до идеята за "Майко Мила".

Няколко месеца по-късно: как оценяваш развитието на проекта? Очаквали ли сте той да стане толкова популярен за нула време?

Честно казано – не очаквахме ЧАК ТАКЪВ бум. Имахме някакви предвиждания, че ще се хареса, тъй като в нишата на сайтове за родителство липсваше проект, насочен специално към майката, и то под точно тази форма – хумористично поднесени разкази, в които обаче се обговарят сериозни проблеми, изпитвани, вероятно, от всички жени.

Да пишеш забавно по темите за родителството ли се оказа вярната формула? Вярваш ли в скорошното осъществяване на голямата ви цел – да създадете истинска родителска общност у нас?   

Това е една от основните ни цели и имаме амбицията да я постигнем. Родителството е сериозна и отговорна работа, но пък е изпълнена и с много забавление. Всички родители знаят, че дори и тежките и уморителни моменти от този период впоследствие се разказват на приятели и познати като нещо забавно. Разбира се, има теми, към които няма как да се подходи с хумор – това е нещо, което ние разбираме и се опитваме да адресираме адекватно. За нас важното е да е предложим място на родителите и специално – на майките, където те да могат да видят своите собствени проблеми, изпитани от други хора. Фактът, че някой друг по света има същия проблем като твоя, действа донякъде успокоително, а и винаги можеш да ползваш чуждия опит в разрешаването на дадена ситуация. Споделянето на всякакви истории от първа ръка за нас е един от най-ценните активи на този проект.

Ясно се вижда, че усилено се опитвате да приобщите така пренебрегваните татковци към тази общност? ;) Получава ли се и как го правите?  

Татковците са другата половина от родителския екип и като такава са много важни. Мъжете по-рядко се съгласяват да пишат разкази и да споделят опит и ние разбираме тази тяхна особеност. Затова и сме щастливи, че все пак имаме и тяхната гледна точка в няколко наши рубрики и конкурси – друго си е мъж да разкаже как се е чувствал, присъствайки на раждането на детето си :) Не знам и аз как се съгласяват да пишат, но да знаят, че сме им благодарни за това!

Само преди броени дни се изявихте и в "офлайн" пространството, стартирайки страхотна кампания за раздаване на детски дрешки. Разкажи повече за идеята и за реализацията й?

Идеята възникна след разговори с други родители, в които обсъждахме колко е хубаво някой приятел с по-големи деца да те снабди с няколко торби дрехи и обувки. Тогава си казахме – колко ли им е трудно на хората, които нямат приятели с деца и трябва да купуват ВСИЧКО? Така се роди и кампанията "Ако имаш две дрешки...", в която намерихме и съмишленици в лицето на Korres Bulgaria и фестивала за градска култура "София Диша". Отзвукът надмина надеждите ни – хора от цялата страна дариха и продължават да даряват дрехи за деца и бременни, обувки, шапки, завивки, играчки и книги. Складирахме всичко в мазето на магазин "Brave Moustache", което, без да преувеличавам, се напълни до тавана с чували и кашони. За щастие, няколко майки откликнаха на молбата ни за доброволци и се присъединиха към нас с Елисавета, помагайки ни със сортирането, извозването, и раздаването на дрехите.

Как точно се случваше раздаването на дрешките – всеки взимаше това, което му харесва или…?   

Точно така. Всеки, който мина през тентата на "Майко Мила", можеше да спре и да си вземе каквото пожелае от някой от десетките кашони и кутии. Щастливи сме, че доста бременни жени взеха дрешки за бебетата, които очакват, минаха и много възрастни жени, които пък с удоволствие взеха по нещо за внуците си. Помогнахме и на няколко майки в по-затруднено финансово положение.

Какви са твоите впечатления: от какво друго много се нуждаят българските деца?    

Българските деца, както всички деца, се нуждаят от любов, внимание и забавления. Дрехите и обувките са, разбира се, необходими за всяко дете и е чудесно, когато можеш да му осигуриш голямо разнообразие от тези неща, но те са почти без значение, ако не му даваш любов и внимание, и не го учиш да бъде добър и свестен човек.

Очаквате ли успехът на кампанията да се повтори и на 28-ми, когато тя ще се случи за втори път?

Надяваме се дори да го надминем. Още повече хора разбраха за кампанията ни след първата дата на София Диша, имаме ужасно много пратки от дрехи от цялата страна, така че всички са добре дошли на 28 август пред тентата на Майко Мила, която ще е разположена някъде около булевард Александър Стамболийски – скоро ще знаем и точната локация.

А в бъдещ план: мислите ли за други големи кампании?  

Имаме купища идеи, в различни посоки, и се надяваме да ни стигнат силите да ги реализираме.

Като човек, толкова ангажиран с темата за родителството, нека те попитам: какви са основните предразсъдъци, с които е нужно да се борят българските мами и татковци, за да вървят нещата в правилната посока?   

Като човек, който също е падал в капана на стереотипите в отглеждането на бебе, искам специално да уверя майките, че е съвсем в реда на нещата и дори е задължително да слушат интуицията и вътрешния си глас – неслучайно се казва, че имаме "майчински инстинкт". Той не се преподава, не се учи по книга, не може да се "прелее" от телевизора или от някой специалист. Шокът от раждането на дете е голям и всяка майка неминуемо минава през период на съмнения, подозрения и отчаяние, че няма да се справи, но истината е, че природата си знае работата. Спокойствието е ключов фактор за нормалното отглеждане на дете – ако майката е спокойна, всички ще са спокойни. Децата имат нужда от здрава и психически устойчива майка, което означава, че тя има право на почивка, на отмяна в някои домашни дейности, от време за себе си. Татковците, като родители, имат същите права, отговорности и задължения – детето е общо не само в забавлението, но и в грижата. Наскоро чух от един мъж думите "Аз памперси не сменям, защото не е моя работа". Това възприемане на родителството е много назадничаво и погрешно и според мен това е един от основните предразсъдъци в отглеждането на детето – че то е, едва ли не, отговорност и задължение само на майката.

Къде сме ние, сравнени с други държави, в областта грижата за децата? Можем ли да се наречем добри родители, според теб?

Нямам много наблюдения върху отглеждането на деца в други държави, а и не знам как точно да дефинирам какво е "добър родител", тъй като това всеки го обяснява по различен начин – за едни е да осигуряваш всичко, което детето иска, за други – да му предадеш знания и някакви определени ценности, за трети е нещо съвършено различно. Пак ще кажа – смятам, че децата имат нужда от родители, които да ги обичат и уважават, но и да им показват кое е правилно и кое – не. В този смисъл смятам, че по-скоро сме добри родители, да.

А ти като добър родител ли се определяш :)

Надявам се. Тепърва ме очакват много ситуации, в които ще трябва да се справям като родител – дано ги "отиграя" правилно ;)

Предполагам, че трябва да очакваме още много изненади от "Майко мила", така ли е?

Наистина са много! Дано успеем да осъществим всичко, което искаме.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиИсторияСпортХранене при...АнкетиОрганизации