Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... От коя дата трябва да се прекрати отпуската ми за отглеждане на дете до две години, тъй като малчуганът тръгва на детска ясла?

От коя дата трябва да се прекрати отпуската ми за отглеждане на дете до две години, тъй като малчуганът тръгва на детска ясла?

От коя дата трябва да се прекрати отпуската ми за отглеждане на дете до две години, тъй като малчуганът тръгва на детска ясла? - изображение

Заглавието по-горе поставя на вниманието ви любопитен казус, който засяга немалко майки на малки деца, които са решили да не ползват полагаемия си отпуск докрай. И така, нека разгледаме по-подробно какви са редът и сроковете да се прекрати отпускът по майчинство, когато за малчугана започва нов етап от живота му - детската ясла.

В член 164, ал. 1 от Кодекса на труда е описано, че по време на допълнителния отпуск за отглеждане на дете, на майката следва да й бъде превеждано финансово обезщетение, съгласно определени условия, описани в член 53 от Кодекса за социално осигуряване. В член 4, алинея 53 на същия административен акт са определени и конкретните обстоятелства, съгласно които финансовата компенсация не следва да се превежда. Сред тези обстоятелства са настаняването на малчугана в детско заведение, сред които се "вписва" и детската ясла. Когато детето започне да посещава тази институция, отпускът на майката следва да бъде прекратен по споменатия по-горе член 164 от КТ и чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

От деня (вписва се в съответните документи) на реалното постъпване в яслата, малчуганът се счита за настанен. От същата тази дата правото на отпуск на майката, както и финансовото й обезщетение, следва да бъде прекратено.

При подаването на декларация-заявление, изготвена по утвърден образец (Приложение № 7 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО) за изплащане на обезщетението по чл. 53 от КСО) майката следва да декларирала, че детето й не е настанено в детско заведение, включително и детска ясла, и че ползва отпуск за отглеждането на дете по чл. 164 от КТ. Тъй като в обстоятелствата, описани по-горе, са направени промени, майките са длъжни в рамките на 3 дни от настъпването на промяната да подадат при работодателите си нова декларация-заявление (Приложение № 7). Работодателите пък са длъжни в рамките на 3 дни от получаването на документа, да подадат Приложение № 10 към НПОПДОО в НОИ.   

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиОбразованиеНормативни актовеПсихологияСпортХранене при...АнкетиСтатистически проучванияИсторияОрганизацииГеографияПроизводителиРецептиИнтервютаАлтернативна медицинаСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника