Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Краен срок за прием на старите образци на удостоверенията за превеждане на финансови компенсации и помощи от НОИ

Краен срок за прием на старите образци на удостоверенията за превеждане на финансови компенсации и помощи от НОИ

Краен срок за прием на старите образци на удостоверенията за превеждане на финансови компенсации и помощи от НОИ - изображение

Добре е осигурителите и самоосигуряващите се лица в страната ни да имат предвид, че осигурителният институт следва да обработва стари образци на удостоверенията за превеждането на финансови компенсации и помощи до 12.06.2017 година. Тази промяна е направена, тъй като измененията и допълненията на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО) претърпяха промени. Те касаят именно предоставянето на утвърдените образци за превеждането на финансовите компенсации (това са Приложения № 9, № 10 и № 11 към наредбата).

И така, гореспоменатите документи, както и всички останали данни за присъждането на обезщетенията до 12.06.2017 г. биха могли да бъдат представяни пред НОИ с утвърдените до този момент образци. След тази дата до 16 юни 2017 г. постепенно ще се преустанови приемът на удостоверенията, тъй като програмните продукти и системите на осигурителния институт ще бъдат актуализирани, за да може ефективно да бъде обслужван приемът и валидирането на данните за превод на финансовите компенсации.

След 16 юни 2017 г. следва НОИ да започне работата с новоутвърдените образци на удостоверенията (Приложения № 9, № 10 и № 11) към Наредбата с данни. Те съответстват на Приложение № 1 към променените функционални изисквания, касаещи структурата и формата на данните, поддържани от програмните продукти на институцията за въвеждането, контролирането, съхранението, предоставянето, коригирането, заличаването на данните от осигурителите и самоосигуряващите се лица за превеждането на финансовите компенсации от ДОО.

НОИ обръща внимание, че чрез нововъведените образци на удостоверенията следва да се подава и информация за компенсации, отнасящи се до всички периоди (до или от 1 юни 2017 г.), както и за коригиране и заличаване на данни, подадени със старите образци на удостоверения.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: nssi.bg

Снимка:КомБайт

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съвети