Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Кои са заведенията, в които настаняването на малчуганите прекратява превеждането на обезщетение за отглеждането на малко дете?

Кои са заведенията, в които настаняването на малчуганите прекратява превеждането на обезщетение за отглеждането на малко дете?

Кои са заведенията, в които настаняването на малчуганите прекратява превеждането на обезщетение за отглеждането на малко дете? - изображение

Финансовата компенсация за отглеждането на малко дете, съгласно чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) - през времето на допълнителната отпуска за отглеждането на дете, съгласно чл. 164 от Кодекса на труда – не се превежда при настаняването на малчугана в определено детско заведение, ясла (съгласно чл. 53, ал. 4 от КСО). Освен това, предвид се имат и останалите заведения за деца – целодневните и седмичните детски градини, в т. ч. и тези, в които са формирани яслени групи, и детските ясли – без значение дали отглеждането на малчугана в тях е на пълна издръжка на държавата, или не.

Финансовата компенсация по чл. 54 от КСО – когато майката не използва допълнителната отпуска за отглеждането на дете по чл. 164 от КТ и не се е съгласила отпускът й да бъде ползван от друго лице (баща, баба или дядо на детето) – не се изплаща при настаняването на детето в детско заведение на пълна издръжка на държавата (чл. 54, ал. 3 от КСО). По смисъла на Чл. 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за семейните помощи за деца специализирани институции за отглеждането на деца на пълна държавна издръжка са заведенията, в които на мъниците се осигурява жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общински бюджет, без да се плаща такса.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОбразованиеНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитно