Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Публикуваха за обществено обсъждане националната стратегия за детето

Публикуваха за обществено обсъждане националната стратегия за детето

Публикуваха за обществено обсъждане националната стратегия за детето - изображение

Социалното министерство публикува за обществено обсъждане Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г. Стратегията е под мотото „Всички права за всички деца“, а мненията за нея ще се събират до 8 февруари.

Авторите на документа отбелязват, че мисията му е да мобилизира, да обезпечи финансово и да насочи усилията на държавните институции и гражданското общество към по-добрата среда и по-високите шансове на всяко дете.

Процесът на създаване на новата стратегия обедини усилията на различни институции, граждански сдружения и на самите деца. Подготвителният етап включваше многобройни срещи, фокус-групи, допитвания, консултации и кръгли маси.

Новата стратегия е естествено продължение на предишната и представлява рамков политически документ, който отразява визията на държавата и обществото за развитието на следващите поколение. Отговаря на средата, която е динамична и променяща се, съобразена е и навлизането на новите информационни и комуникационни средства, форми на мобилност и миграция.

Стратегията стъпва върху четири основни принципа – за най-добрите интереси на детето, за правото му да бъде чуто и мнението му да бъде взето под внимание, за правото на живот, оцеляване и развитие и за недопускане на дискриминация.

Авторите на документа приемат, че един от основните подходи, но и инструмент, чрез който се планират и управляват политиките за децата и семействата, е жизненият цикъл. Той следва етапите на детското развитие и дава възможност да бъдат открити рисковете и заплахите пред него, но и да бъдат мобилизирани нужният ресурс и подкрепа.

Друг от ключовите елементи е свързан с разбирането, че в центъра на вниманието е детето.

В стратегията се подчертава, че благосъстоянието на детето е неразривно свързано с това на семейството и в този смисъл родителите трябва да бъдат подкрепени.

Концептуален момент е моделът на компетентност, който събира на едно място знания, умения и компетентности, организирани така, че да отговарят на нуждите на децата.

Ще бъдат ли постигнати целите, които си поставя документът, зависи от степента на положените усилия и ресурси и на мобилизирането на обществената подкрепа.

От изключително значение е, да бъдат подобрени четирите основни секторни политики – става дума за здравеопазването, образованието, социалната и политиката на правосъдие и вътрешен ред.

Петте тематични области, в които ще бъдат насочени усилията, са здравето и здравословния начин на живот, качественото образование, семейната среда и стандарта на живот, сигурната среда и достъп до правосъдие и отдихът и свободното време. От своя страна стратегическите цели по тях са свързани с възможността да бъдат гарантирани майчиното и детско здраве, достъпът на всяко дете до добро образование и грижа във всеки етап от живота му, подобряването стандарта на живот, гаранцият, че всяко дете ще живее в сигурна среда и без да е подложено на различни форми на насилие, както и осигуряването на възможности детето да участва при вземането на решения, които го засягат и да има пълен достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които са в основата на развитието му, но и оформят гражданските му компетентности.

Целите могат да бъдат постигнати и стратегията може да има реален ефект само ако системите и услугите за детето бъдат реформирани, което означава, че достъпът до тях , обхвата им и качеството ще бъдат на много по-високо ниво.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: sacp.government.bg, mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпециалистиИсторияИнтервютаРецептиАнкетиХранене при...ТестовеАлт. медицинаОрганизацииЗаведенияНормативни актовеОбразованиеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника