Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Процедура по одобрение на кандидат–осиновители

Процедура по одобрение на кандидат–осиновители

Процедура по одобрение на кандидат–осиновители - изображение

След като е приключил процесът на подаване на заявление за осиновяване към дирекция „Социално подпомагане” се задейства процедура за одобрение на лицата, желаещи да осиновят дете. Започва да тече процедура по проучване, продължаваща три месеца. За този срок се провеждат срещи в дома на кандидат–осиновителите със социални работници. Те са длъжни да изготвят доклад, относно пригодността на бъдещите осиновители да изпълняват родителски задължения.

Задължително социалният работник трябва да проведе среща със семействата на кандидат-осиновителите. В случай че, желаещите да осиновят дете нямат сключен брак среща се провежда и с единият партньор, който не е кандидат-осиновител според закона.

Необходимо е да се осъществят срещи и с поръчителите на лицата, пожелали да осиновят дете. Те също трябва да се обосноват, защо според тях именно хората, на които са станали поръчители са подходящи за родители.

Задача на социалният работник е да предложи в доклада си дали семейството или двойката, желаеща да осинови дете е одобрено или не и да аргументира отказа си. Предложението се дава от социалния работник, но решението е на директора на дирекция за „Социално подпомагане”. При отказ лицата могат да обжалват по реда на Закона за административното производство.

 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноКлинични пътекиНормативни актовеСпортИсторияПсихологияЗдравни съветиОрганизации