Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Принципи при предоставянето на социални услуги

Принципи при предоставянето на социални услуги

Принципи при предоставянето на социални услуги - изображение

Принципите при предоставянето на социалните услуги могат да бъдат разпределени по следния начин

Самостоятелност

Може да се възприема като съвкупност от дадени условия, нужни за независимия живот на потребителите: достъп до разнообразни ресурси като, вода, жилище, дрехи и медицински грижи, подсигуряване на доход, семейна поддръжка, самопомощ, или други видове дейности, които биха могли да донесат приходи, безопасност и сигурност в дома.

Принадлежност

Означава, че за индивидите в неравностойно положение е изключително важно активно да бъдат включвани в ежедневието на обществото, в това число и при развиване на социалната политика за тези хора.

Загриженост

За спазването на конкретния принцип трябва да функционира съвкупността от грижи и защита на семейството и обществото като цяло. Това позволява да се поддържа и възстановява оптималното ниво на физическото, психическото и емоционалното благополучие. Необходим и подпомагащ фактор при предоставянето на социални и правни услуги е добре структурираната и взаимно полезна работа между институциите и организациите на хората с различни увреждания.

Реализиране на вътрешния потенциал

Свързано е главно с търсенето на възможности за реализация на потенциала на отделната личност. Постига се чрез достъп до ресурсите на обществото в областите на образованието, културата, духовния живот.

Самоуважение

Включва възможности за водене на достоен и безопасен живот, който е защитен от експлоатация и различни видове насилие. Други фактори за подобряване на самооценката са обвързани със справедливото отношение, което е независимо от възраст, пол, расова или етническа принадлежност, социално или здравословно состояние, икономически принос.

Този вид принципи залягат в различни документи на Организацията на обединените нации и Съвета на Европа.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиОрганизацииЗаведенияСнимкиЛайфстайлНормативни актовеИсторияАнкетиЛюбопитноСпортРецептиПсихологияЗдравни съветиЛеченияОбразование