Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Оказва ли влияние шрифтът, с който сте написали автобиографията си

Оказва ли влияние шрифтът, с който сте написали автобиографията си

Оказва ли влияние шрифтът, с който сте написали автобиографията си - изображение

Една тема, която ще ви провокира. Едва ли се замисляте по въпроса дали е важен шрифтът, който използвате, за да напишете своята автобиография, с която кандидатствате за работа. Оказва се, че и той е важен. Не е определящ, разбира се, но често е първото, което вижда работодателят и което тълкува. Така че не се усмихвайте снизходително, а хвърлете един поглед на следващите редове. Знаете ли, може би именно шрифтът, който използвате, ще наклони везните във ваша полза?

Times New Roman е безспорна класика в жанра и често се програмира по подразбиране в Microsoft Word. Вероятно затова го определят понякога като банален избор. Приема се, че не сте търсили вариант, при това ваш, а сте използвали готов и твърде стандартен. По принцип няма нищо лошо в използването му, но специалистите твърдят, че е монотонен. Повечето работодатели ще се насочат върху съдържанието, но първото впечатление ще се формира именно от шрифта. Затова ако го използвате, се уверете, че съдържанието на вашето CV е силно и въздействащо.

Garamond е типографията, за която казват, че ще ви помогне да поставите всичко на страница формат А4 като текстът няма да изглежда прекалено сбит и претоварен. Той е лесен за четене и както казва Мат Лукхърст, творчески директор на Collins Consulting Office, „гарантира, че окото на читателя знае къде трябва да отиде“.

Helvetica е също стандартен шрифт, който обаче определят като професионален и елегантен, без да е тежък. Според професионалистите в тази област това е безспорно най-добрият избор.

Казват, че Didot е изключително подходящ за хора, които търсят работа в модната индустрия. Определят го като „велик, модерен и женствен“ и го сравняват с впечатлението, което създава с малката черна рокля.

Zapfino е вариант, който не бива да използвате в никакъв случай и независимо за какъв вид работа кандидатствате. Той е подходящ единствено за сватбени покани и със сигурност документът ви ще изглежда непрофесионално. Така че забравете за него.

Courier – искате да използвате ефекта на пишещата машина? Тогава просто си купете такава и създайте автобиографията си на нея, но не използвайте Courier!

Повечето хора са наясно с необходимостта да се избегне Comic Sans. Не се опитвайте дори да го тествате, освен ако не искате съзнателно да изглеждате нелепо. Бъдете сигурни, че автобиографията ви ще изглежда сякаш каните някого на детски рожден ден или разказвате вицове. Единственият случай, в който този шрифт е разрешен, е ако кандидатствате за работа като клоун.

Ако искате да използвате по-лека типография, то тогава Comic Without е за вас. Ще звучите професионално, но някак по-леко, без да изглежда фриволно или пък несериозно.

Има и друг вариант да изглеждате уникални и той е да си купите шрифт в интернет. Струва ли си подобно вложение, решавате единствено вие, но никога не забравяйте, че по-важно от шрифта е съдържанието на вашата автобиография, също както начинът, по който аргументирате желанието си за тази позиция и представянето на силните ви страни. Ако единственият ви недостатък се окаже неподходящият шрифт, вероятно ще имате шанс. И все пак хубаво би било всичко да е направено по възможно най-добрия начин. Нали? В такъв случай внимавайте, когато избирате шрифта, и успех!

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be

Снимка:blog-emploi.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиПсихологияТестовеСнимкиАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения