Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Нови електронни услуги на НОИ за 2016 година

Нови електронни услуги на НОИ за 2016 година

 Нови електронни услуги на НОИ за 2016 година - изображение

Националният осигурителен институт е обновил списъка си с електронни услуги, като към утвърдените до този момент, се прибавят две нови. От 1 юли 2016 г. на интернет страницата на НОИ е активна услугата „Заявяване/промяна в начина на изплащане на пенсията от лица с адрес в други държави“.

Нейната насоченост е съсредоточена към физическите лица, имащи постоянен адрес в държавите-членки на ЕС, ЕИП и Швейцария, както и към страните, с които нашата страна е приложила международен договор, касаещ социалното осигуряване. Благодарение на новата електронна услуга на НОИ, всички осигурени лица, живеещи в някоя от посочените по-горе страни и получаващи пенсионно възнаграждение, съгласно националното законодателство, имат възможност електронно да изберат или да променят начина, по който желаят да им бъде превеждана пенсията. Услугата е безплатна и може да се открие в рубриката „Е-услуги”. Именно там е поместена и информация за начина и условията за подаването на заявлението.

От началото на месец юли 2016 година е факт още една електронна услуга на НОИ, достъпна с идентификационен код, който се издава от Националната агенция за приходите. Тази услуга е наречена „Справка за актуално състояние на пенсионер“, а чрез нея заинтересованите лица имат възможност да проверят актуалното състояние на превежданите пенсионни възнаграждения и финансови добавки. Услугата е публикувана в рубрика „Е-услуги“.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети