Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Предстои изграждането на шест специализирани центъра за хората, страдащи от деменция

Предстои изграждането на шест специализирани центъра за хората, страдащи от деменция

Предстои изграждането на шест специализирани центъра за хората, страдащи от деменция - изображение

Усилията на правителството са насочени към създаването на достъпни услуги за хората, страдащи от деменция. Предстои изграждането на 6 специализирани дневни центъра за 240 души и 7 центъра за резидентна грижа за 105 души. Това заяви от парламентарната трибуна социалният министър, отговаряйки на въпроса на депутата от БСП Георги Гьоков затова доколко реални и какви са възможностите за трудова и социална интеграция на хората с деменция у нас.

В отговора си Бисер Петков подчерта, че вече са започнали с реализацията на тези идеи. Общините, в които ще бъдат създадени новите услуги, са представили проектните предложения за изграждането на инфраструктурата по европрограмата „Региони в растеж“. Що се отнася до настоящето общо 26 са центровете в страната, които предлагат услуги за хората с деменция.

„Не съм и няма как да бъда доволен от отговора на министър Петков. На първо място, защото не отговаря на истината, че броят на страдащите от деменция у нас е 2457, както посочи той. Последните данни показват, че в Европа между 3% и 6% от хората на възраст между 65 и 79 години са с деменция, а процентите при възрастните между 80 и 95 години са вече между 20% и 30%“, това каза депутатът от БСП Георги Гьоков, който е и заместник-председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Той е убеден, че броят им у нас е в пъти повече и е категоричен, че каквито и мерки да бъдат взети ако няма точна статистика дори за броя на дементно болните, резултати не могат да се очакват.

Проблемът е сериозен, защото тенденцията към застаряване у нас и в държавите от Стария континент е ясна и са необходими мерки, които ще помогнат за справянето с проблема в бъдеще.

Според Георги Гьоков са необходими сериозни и активни мерки по отношение както на страдащите от заболяването, така и на близките, грижещи се за тях. „Тези хора не бива да изпадат от пазара на труда, а в повечето случаи в последните стадии на болестта те трябва да бъдат неотлъчно до болния“, казва депутатът, който е скептичен и по отношение на бъдещото реално приложение на проектозаконите, свързани с хората с увреждания, които в момента са във фокуса на общественото внимание.

„Проектозаконите бяха създадени в ситуация на невероятен натиск, което оказа своето въздействие върху тяхното качество. Като държа да подчертая, че те са важни и са стъпка в правилната посока и затова групата на БСП ги подкрепи, не мога да не отбележа, че в тях има множество пропуски. Част от тях ще опитаме да променим между четенията в Народното събрание, но така или иначе налице са сериозни проблеми и аз се съмнявам как след като влязат в сила, текстовете ще бъдат прилагани от работещите в системата“, заяви още депутатът.

В същото време Георги Гьоков припомни, че ако управляващите бяха изпълнили ангажимента си и приели закон за хората с увреждания до 2016 г., както е определено и в плана след като страната ни подписва Конвенцията за правата на хората с увреждания през 2012-а, нещата сега щяха да бъдат много по-различни. Той припомни още и предложението, направено от него и колегите му от групата на БСП миналата година, с което те искат от социалния министър до края на 2017 г. да предложи нов закон за хората с увреждания. „Мнозинството отхвърли предложението ни. Ако ни бяха подкрепили, може би нещата щяха да бъдат различни сега“, коментира още Георги Гьоков.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: docteurclic.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗаведенияСнимкиНовиниНормативни актовеЛайфстайлПсихологияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиБотаникаАлт. медицинаИзследванияИсторияЛечения