Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Допълнителна електронна услуга на Националния осигурителен институт

Допълнителна електронна услуга на Националния осигурителен институт

Допълнителна електронна услуга на Националния осигурителен институт - изображение

Националният осигурителен институт (НОИ), за да улесни своите потребители прибавя нова помощна опция към своя списък с електронни услуги. Тази услуга е достъпна през интернет страницата на държавната институция (www.nssi.bg).

От 7 април 2014 г. се активира административната услуга, обвързана с издаването на удостоверения на осигурителите с прекратена дейност, който нямат наети лица и не водят или липсват разплащателни ведомости и трудовоправна документация.

По електронен път осигуряващите се лица имат възможност да подадат заявление в териториалните подразделения на НОИ, за да им се издаде удостоверението от осигурителния архив. За да се изпрати заявлението се изисква лицето да притежава квалифициран електронен подпис /КЕП/, или ЕГН/ЛНЧ и Персонален идентификационен код /ПИК/ за физически лица. Лицето трябва да има и идентификационен код на осигурителя /ИКО/ за лицата с БУЛСТАТ/ЕИК.

Споменатите по-горе документи могат да се получат в деловодството на избраното териториално подразделение на НОИ - на хартиен носител, по е-mail или на хартиен носител чрез пощенската куриерска служба на предварително уточнен адрес.

Притежанието на такова удостоверение, издадено от териториалното подразделение на НОИ, е условие за вписване на обстоятелство по заличаване на осигурителя в търговския регистър.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЛюбопитноЗаведенияСнимкиИзследванияИсторияПроизводителиЛайфстайлЛеченияОрганизации