Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Начини и причини за прекратяване на осиновяването

Начини и причини за прекратяване на осиновяването

Начини и причини за прекратяване на осиновяването - изображение

Правната връзка, за разлика от биологичната (каквато е между родителите и децата им) е сред основните фактори обуславящи осиновителния процес. Тя се създава изкуствено и за съжаление може да бъде и изкуствено прекъсната. Прекратяването на осиновяването обосновава прекъсването на всички правни последици свързани с него. Този вид явление има резултати занапред, в бъдещето, а не е с обратна сила. Например връзките, които се създават биват преустановени след прекратяване на осиновяването, а прекратените такива се възстановяват. Новият акт за раждане, който се създава в полза на осиновяването се обезсилва, действие придобива старият, възстановяват се първоначалните имена на детето. Правата, възниквали дотогава се запазват, семейно-правната връзка се възстановява, също както наследствените права.

 В зависимост от начините на прекратяване на осиновяването съществуват два вида прекратителни мотиви:

1. Автоматично.

Това прекратяване настъпва при случаите, в които осиновител, осъществяващ непълно осиновяване почине. В тези случаи прекратяването се осъществява по извънсъдебен ред и осиновеното дете наследява починалия си родител.

2. Въз основа на съдебно решение.

При него може да има два вида съдебно производство.

Първото се извършва при взаимното съгласие на осиновителя и осиновеното дете. Трябва да се има предвид, че съдебното производство е охранително, поради факта, че не се изисква съдебно съдействие, защото на практика съдебен спор няма. То де допустимо и при двата типа осиновяване като е достатъчно и двете страни да са дееспособни.

Вторият вид се извършва по исково производство. В него се разглежда предявения конституционен иск свързан с причините за прекратяване на осиновяването. Те могат да са:

- съществуване на провинение от страна на осиновителното правоотношетие, т.е на лице е виновно поведение от страна на извършителя на правонарушението;

- смърт на осиновителя, осъществил непълно осиновяване;

- обстоятелства, които разстройват осиновителното правоотношение;

- друга причина за унищожаемост на осиновяването е неспазването на изискванията по процедурата по осиновяване. Трябва да се има предвид, че унищожаването има същите последици каквито са при прекратяването Тези изисквания са упоменати в текста на Семейния кодекс и могат да се разпределят по следния начин:

1. Осиновеният е навършил 18 годишна възраст.

2. Осиновяващият е с по-малко от 15 години по-възрастен от осиновеният.

3. Осиновител и осиновяващ са роднини по права линия.

4. Баба и дядо са осиновили свой внук, който не е извънбрачно дете и има родители.

5. Едновременното осиновяване на дете от двойка, нямаща граждански брак е причина за унищожаемост на осиновяването.

6. Осиновяването е извършено, без да е взето разрешението на осиновител, осиновен (ако е над 14 годишна възраст), родителите на осиновения, съпругът или съпругата на осиновителя.

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниКлинични пътекиИсторияПсихологияОрганизацииТестовеИнтервютаВидеоРецептиСпортАлт. медицинаХранене при...ОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияЛеченияБотаника