Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Метод за изчисление на размера на пенсионните възнаграждения за осигурителен стаж и възраст

Метод за изчисление на размера на пенсионните възнаграждения за осигурителен стаж и възраст

Метод за изчисление на размера на пенсионните възнаграждения за осигурителен стаж и възраст - изображение

Известно е, че държавното обществено осигуряване в страната ни присъжда и превежда пенсионни възнаграждения за осигурителен стаж и навършена възраст, пенсионни възнаграждения за инвалидизация, както и наследствени пенсии. Всички описани по-горе финансови възнаграждения са предвидени от ДОО, което значи, че са освободени от данъци. Освен това, някои български пенсионери имат право и на повече от едно пенсионно възнаграждение и добавки към него, като получаваните едно или повече пенсионни възнаграждения, без добавките към тях, не може да надвишат максималния размер, описан в Чл. 6 от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

След 2000 година размерът на пенсионното възнаграждение за осигурителен стаж и навършена възраст се определя по следната формула:

P = LS * SOD * IK* T,

където Pразмерът на пенсионните възнаграждения за осигурителен стаж и навършена възраст;

LSосигурителен стаж (периодът, за който са внасяни или дължими осигурителни вноски);

SOD средномесечен осигурителен доход за България за последните 12 месеца преди пенсионирането, изчислен от НОИ;

IK индивидуален коефициент (той е съотношение на средните осигурителни доходи на лицето и средните осигурителни доходи за България);

Тпроцент за всяка година натрупан осигурителен стаж (той е 1,1% от 1 април 2009 г. до 31 декември 2016 г.).

След 31.12.2016 г. процентът за всяка следваща година натрупан осигурителен стаж ще нараства с процент, равен или по-голям от процента по чл.100, ал.1 от КСО, докато достигне до 1,5%. Добре е да се знае, че този процент следва да се определя всяка година, съгласувайки се със Закона за бюджета на ДОО за конкретната година.

Ако българите са придобили правото да се пенсионират съгласно условията в Чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО и продължават да са на работа след датата, на която са придобили правото, без да им е отпуснато пенсионно възнаграждение, за всяка година натрупан осигурителен стаж след този момент процентът е равен на 3, а от 01.01.2012 г. – 4, и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.

Процентът за всяка година осигурителен стаж, натрупан след момента на придобиване на правото, съгласно чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО се приема за действителен календарен осигурителен стаж без превръщане, който е придобит след 31 декември 2006 г.

Минималният размер на сумите, предвидени за пенсии за осигурителен стаж и навършена възраст се изчислява ежегодно съгласно Закона за бюджета на ДОО. От 01.07. 2015 г. той се равнява на 157,44 лв., а след 01.07. 2016 г. нараства до 161,38 лв.

Пенсионните възнаграждения за осигурителен стаж и навършена възраст при непълен осигурителен стаж (чл. 68, ал. 3 от КСО) не могат да са по-малки от 85% от минималните пенсионни възнаграждения за стаж и навършена възраст.

Максималният размер на сумите на присъдените едно или повече възнаграждения се изчислява в рамките на 35 % от максималния осигурителен доход за страната ни. От 01.07.2015 г. максималната фиксирана сума за пенсионно възнаграждение е 910 лева. От 01.01.2019 г. се предвижда максималните размери на пенсиите да се увеличат до 40% от максималния осигурителен доход, а за присъдените след 31.12.2018 г. пенсионни възнаграждения процентът следва да бъде премахнат напълно.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиНормативни актовеСтатистически проучванияСпортИсторияГеографияПроизводители