Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Между 12% и 15% увеличение на заплатите през 2020 г. поискаха от КНСБ

Между 12% и 15% увеличение на заплатите през 2020 г. поискаха от КНСБ

Между 12% и 15% увеличение на заплатите през 2020 г. поискаха от КНСБ - изображение

Работните заплати във всички сфери да бъдат увеличени между 12% и 15%, минималната да стане 650 лв., а началната за висшист -1000 лв. Това заяви при откриването на конференцията „Европейският стълб за социални права – стълбът на бъдещето в Европа“ президентът на синдиката Пламен Димитров. Той подчерта, че подобно увеличение ще доведе до рязко повишаване на доходите и до средна заплата от хиляда евро, което със сигурност би привлякло отново в страната работещите сега в чужбина българи.

Проучване на Европейския синдикален институт показва, че реалният ръст на средната работна заплата у нас в периода от 2009-а до 2018 г. е 87%, за сравнение в Румъния той е 43%, а в Полша е 30%. В десет държави растежът й спада и това става в Гърция, Хърватска, Португалия, Испания, Италия и Белгия.

Лидерът на КНСБ коментира, че независимо колко внушително звучат тези цифри, България продължава да е най-бедната страна в евросъюза и точно затова заплатите трябва да се повишават.

Интересен коментар направи и д-р Любен Томев, който оглавява Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Той констатира, че в петнадесет страни, сред които Испания, Финландия, Литва и Хърватска, производителността на труда изпреварва ръста на реалната работна заплата. В други единадесет обаче е точно обратното и сред тях водеща е България.

От своя страна министър Бисер Петков подчерта, че увеличението на най-ниските доходи е спомогнало средната заплата да нарасне бързо, но за да има устойчив ръст на доходите е нужно производителността да се увеличи.

В изказването си социалният министър изрази позицията, че приемането на европейския стълб за социални права е сериозна крачка напред по отношение на социалното измерение на ЕС. Насочи вниманието и към работата по усъвършенстване на трудовото законодателство.

По време на конференцията стана ясно още, че от КНСБ ще настояват новият ЕП и еврокомисията да приемат рамковите директиви за колективното трудово договаряне и за минималната работна заплата и базовия минимален доход.

От синдиката заявиха, че трябва да има европейска програма за дигитални умения, която да повиши компетентността на работещите българи и те ще работят в тази посока. Предварителните изчисления показват, че програмата би струвала един милиард евро за пет години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи