Начало Социални грижи Добрите практики Актуално КНСБ с позиция по въпроса за майчинството

КНСБ с позиция по въпроса за майчинството

КНСБ с позиция по въпроса за майчинството - изображение

Позицията на синдиката е свързана с писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Те отправиха искане за промени в Кодекса на труда, свързани с родителския отпуск.

Като се позовават на решението на съда на Евросъюза, взето след запитване на румънския съд, те смятат, че трябва да настъпи промяна в Кодекса, според която времето на родителския отпуск не бива да се има предвид при изчисляването на годишния платен и когато се изплащат обезщетения при край на трудовия договор. Според тях това е въпрос на колективно трудово договаряне, но не и на регламент.

От КНСБ са категорични, че социалните права в законодателството ни са определени на базата на категорията трудов стаж и подчертават, че има периоди от време, които са трудов стаж, без човекът да е работил.

Аргументите на синдиката, че на исканията на работодателите не бива да се обръща внимание, са, че правата на майките са посочени в Конституцията, където ясно е записано, че те се ползват от особената закрила на държавата.

В позицията се казва още, че решението на съда на Евросъюза не може да е основание да се изпълнят исканията на АОРБ.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org
Снимка: psychologies.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи