Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Мая Манолова постави началото на кампанията „Без такси в детските градини“

Мая Манолова постави началото на кампанията „Без такси в детските градини“

Мая Манолова постави началото на кампанията „Без такси в детските градини“ - изображение

Националният омбудсман постави началото на кампанията „Без такси в детските градини“ на днешния Ден на детето. Сред основните аргументи за инициативата са парите, които родителите плащат за храната в предучилищните групи и за различни скрити разходи – битови сметки, ремонти, консумативи, допълнително обучение, играчки. Не по-маловажна причина е и недостигът на места. Официалните данни показват, че в момента близо 4,200 деца не са обхванати в ясли и градини и според Мая Манолова трябва да бъде намерен начин родителите им да бъдат подкрепени.

Омбудсманът представи законодателното предложение, според което трябва да се премахне изискването към родителите да заплащат храната, когато децата им са в групи, подлежащи на задължително предучилищно обучение и това да бъде ангажимент на държавния бюджет. 

Кампанията срещу таксите в детските градини има една основна цел и тя е всички деца да имат равен достъп до образование, защото не е тайна, че някои не посещават детска градина, защото родителите не могат да си позволят таксата. Целта не е и да се оказва натиск върху властта, а да се намерят начини за решаване на проблема.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеСтатистически проучванияОбразование