Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да поставим въпроса за заплащането по време на интервю?

Как да поставим въпроса за заплащането по време на интервю?

Как да поставим въпроса за заплащането по време на интервю? - изображение

Да се говори за очакванията, които имаме за заплащане по време на първата среща с работодателите, е трудна работа, а за някои дори невъзможна. Това, че не е лесно обаче, не бива да се превръща в спирачка.

Предлагаме ви няколко идеи, от които може да се възползвате, за да поставите въпроса за парите.

От особено значение е да се подготвите предварително. Това важи най-вече за онези, които са по-чувствителни и деликатни и се срамуват да говорят за заплащане. Мислете по темата поне няколко дни, за да имате време да свикнете с мисълта и да я приемете.

Преценете спокойно и аргументирано каква е сумата, която бихте поискали. Съобразете се с образованието си, опита и уменията си, но и с местния пазар на труда и разходите си.

Повече от ясно е, че въпросът за заплатата се решава от работодателя, а не от кандидата. Ако той обаче не повдигне въпроса, то в края на интервюто би било съвсем подходящо да го направите вие.

Опитайте се да говорите на един и същ език с началника. У нас е прието да се коментира месечна работна заплата, а не годишна или седмична.

Не се изкушавайте да увеличавате размера на предишната си заплата, за да договорите по-висока сега. Това е груба грешка. Почти е невъзможно да заблудите шефовете, тъй като те имат отлични познания за пазара на труда и са в състояние веднага да проверят казаното от вас.

Не отивайте и в другата крайност – да искате минимално заплащане, разчитайки как работодателят ще се впечатли от скромността ви. Напротив, това може да го накара да се замисли за реалната ви стойност на пазара на труда.

Изискването на бъдещия служител към заплащането е форма на самооценка и доказване. Точно преговаряйки за него вие ще бъдете в състояние да демонстрирате както възможностите си да водите успешно преговори, така и начина, по който оценявате сами професионалните си качества.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: regionsjob.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиПсихологияНовиниЛюбопитноАнкетиСнимкиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеТестовеФизиологияОрганизацииАлт. медицинаИсторияЛечения