Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Съществуват ли въпроси табу по време на интервю за работа?

Съществуват ли въпроси табу по време на интервю за работа?

Съществуват ли въпроси табу по време на интервю за работа? - изображение

Всеки, който търси активно работа и се явява на интервюта, най-вероятно си задава този въпрос. Логично е хората да искат да знаят за какво могат и за какво не могат да питат бъдещите си работодатели.

Ако се вярва на Филип Мейсман, директор на отдел „Човешки ресурси и развитие“ в една белгийска компания, то в последните 10-15 години ситуацията се е променила. На практика не съществуват въпроси табу и новото поколение, което започва трудовата си реализация, настоява за абсолютна прозрачност и яснота. Неговите представители са убедени, че не съществува въпрос, който да не могат да зададат по отношение на бъдещата си работа. По същия начин те самите са готови да отговорят на всички питания.

И все пак както Мейсман, така и други специалисти по темата очертават кръг от въпроси, които определят като неподходящи и лошо формулирани, но и такива, които със сигурност биха провалили усилията ви да постъпите на работа.

Ето и няколко примера, които ще ви бъдат полезни и ще ви предпазят от бъдещи грешки.

Няма нищо по-досадно за хората срещу вас от потока въпроси, свързани с компанията. Например, когато до безкрайност питате: Какъв е оборотът? Припомнете ми още веднъж каква е дейността ви. Колко хора работят в компанията?

Няма да направи добро впечатление и ако първият ви въпрос е свързан със заплащането. Затова не поставяйте каруцата пред коня. Едва в края на разговора може да се поинтересувате за заплатата и бонусите, които се предлагат.

Ефект с обратен знак ще има и ако решите в началото на интервюто да се интересувате за почивните дни, затова на кои празници се почива и на кои не, както и за компенсациите. Не го правете, защото ще изглежда сякаш то е много по-важно за вас, отколкото, например, възможностите за професионално израстване.

Филип Мейсман е убеден, че най-често кандидатите формулират тези въпроси в началото, защото самите те са притеснени и изнервени. Затова той предлага в деня преди интервюто да се отпуснете и релаксирате.

Основното, което не бива да забравяте, е, че ви предстои разговор и ако той мине добре, най-вероятно ще започнете работа. Затова се концентрирайте преди всичко върху умението си да водите диалог спокойно, овладяно и демонстрирайки знания и желание за професионално развитие.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be

Снимка: connexion-emploi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлАнкетиИнтервютаЛюбопитноНовиниСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения