Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Стипендии за деца с изявени дарби

Стипендии за деца с изявени дарби

Стипендии за деца с изявени дарби - изображение

Тъй като в страната ни училищата по изкуства и култура имат характерна специфика на работа, отреждаща им статута на културни институти, предназначени да осигурят обучението и подготовката и обучението в областта на изкуствата. Този им статут е описан в чл. 13 от Закона за закрила и развитие на културата.

В България учебните заведения по изкуствата и културата са 23. За да насърчи творческите заложби и потребностите на учениците с изявени дарби в действие е влязла Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, обн. ДВ бр. 111, 2003 г., изм. ДВ бр. 51, 2005 г., изм. ДВ бр. 14, 2006 г., изм. ДВ бр. 37, 2006 г. , изм. ДВ бр. 79 от 2009 г., изм. ДВ бр. 107 от 2011 г., изм., бр. 48 от 2013 г., бр. 62 от 12.07.2013 г., изм. и доп., бр. 36 от 25.04.2014 г., в сила от 25.04.2014 г.

Мерките за закрила на надарените българчета включват:

• стимули на децата до 18 години във вид на 12-месечни стипендии в рамките на 135 лева;

• еднократна финансова помощ в рамките на 195 лв.

Правото да се възползват от тези стипендии имат учениците от държавните училища по изкуства и култура, които са класирани индивидуално на първи, втори или трети места на конкурси, олимпиади, състезания в областите на науката или на национално и международно ниво, които са включени в Програмата на мерките за закрила на децата с изявени дарби през 2016 година. В тази програма на Министерството на културата се включват немалко престижни български и международни конкурси.

Освен от правото си да получават стипендии учениците с дарби имат възможност за се възползват и за еднократна финансова помощ при участие в пленери, майсторски класове или лагери, стига да кандидатстват.

Защитата на българчетата с изявени дарби от държавните училища по изкуствата и културата е гарантирана от министъра на културата. Учениците трябва да подадат искане по образец (Искане за предоставяне на закрила – образец). Към него трябва да се приложи ксерокопие от документите за присъдена награда от проведен национален или международен конкурс, които са включени към програмата за съответната година. Нужни са и ксерокопия от свидетелство за раждане или лична карта на детето. Училищата по изкуства или култура, където обучават учениците, желаещи да се възползват от награда трябва да изпратят служебна бележка до Министерство на културата.

Искането за получаване на финансовата помощ на учениците от държавни училища по изкуства и култура, придружено от приложенията и останалите документи, може да бъде подадено и в Министерството на културата или да се изпрати по пощата. Копието от издадената заповед за предоставянето на стипендии и/или еднократна финансова подкрепа или за отказ от закрилата се  получават в конкретното училище.

Искането за стипендия на учениците, които се обучават в общинско училище трябва да се подаде до кмета на съответната община, на чиято територия е училището. Стипендиите се предоставят чрез заповед на кмета след разглеждане от експертно-консултативна комисия.

Финансовите суми за изпълнението на мерките за закрила на деца с дарби от общинските училища се предоставят на общините съгласно постановление на Министерския съвет, описано в чл. 11 от Наредбата, въз основа на мотивирано искане до съответния министър. Трябва да се добави и справка съгласно приложение № 1.   


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноАнкетиСнимкиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеИсторияСпортОрганизацииГеографияПроизводителиОбразованиеСпорт и туризъм