Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Кои са правилните въпроси, които зададем на кариерния консултант, когото сме избрали?

Кои са правилните въпроси, които зададем на кариерния консултант, когото сме избрали?

  Кои са правилните въпроси, които зададем на кариерния консултант, когото сме избрали? - изображение

Без значение дали сте студент, гимназист, или са изминали няколко години от дипломирането Ви - едни от най-добрите места, които биха могли да Ви ориентират относно желаната работа, която искате да започнете, са центровете за кариерно развитие. Именно в тези институции ще намерите професионалисти, които ще Ви помогнат. Но, за да се възползвате максимално от този ценен ресурс, ще е полезно, ако знаете какво да очаквате и какво да направите, за да извлечете максимума от срещи с експертите по кариерно развитие. За целта може да прочетете повече за въпросите, които е редно да зададете преди и по време на срещата.

Мога ли да си уговоря среща, на която да се обсъдят опциите за работа, които търся?

Добре е да имате предвид, че кариерният консултант е професионалистът, когото ще Ви помогне, но Вие сте човекът, „дирижиращ” процеса. В този случай, най-ефективно е да споделите какви са специфичните детайли, които искате да изясните по време на събеседването. Желаете ли да си търсите работа в специфична географска област или индустрия? Нужно ли е да прецизирате автобиографията си? По-добре задайте тези въпроси на електронната поща, преди да сте насрочили събеседването си с експерта.

Каква е най-добрата алтернатива за намиране на работа в моя случай?

За да се възползвате максимално от опита на кариерния експерт, на когото сте се доверили може да зададете въпроси от типа: "Как да разпределя правилно времето си между социалните мрежи за търсене на работа, интервютата и кандидатстването за работните позиции? Кои стратегии са действали при другите кандидати, подали документи за позиции в моята област?"  

Как изглежда автобиографията ми?

Вашият консултант знае с какво ще се открои във вашето CV пред бъдещите работодатели, така че е добре да донесете копие от документа на уречената среща. По този начин ще получите по-бърза обратна връзка. Дори, когато автобиографията Ви е в процес на подготовка и не е напълно готова, ситуацията не е проблемна. Вземете със себе си „работния” вариант и списъка с всичките ваши професионални преживявания, дейности, университетски стажове, публични изяви, доброволчески дейности, придобити сертификати (и да, дори 3-месечната работа като спасител през лятото се брои). Консултантите могат да Ви помогнат да моделирате описанието, така че да привлечете вниманието към вашите към уменията и личните качества, които имате и към които работодателите се стремят.

Как мога да демонстрирам натрупан опит, а не разполагам с такъв?

Този въпрос често е задаван от много студенти с ограничен или никакъв опит (или стаж) в определен отрасъл. Добра идея е и Вие да го зададете. Говорете за специфичните позиции и за начина, по който сте прекарали университетските си стажове. Много работодатели са склонни да наемат и обучават правилния кандидат, ако е съумял да демонстрира силни комуникационни умения, интелигентност, професионализъм, както и други ценни умения. Всичко е въпрос на добро позициониране.

Как да ползвам правилно социалните медии?

Все повече и повече работодатели използват социалните медии, за да търсят потенциални подходящи кандидати, дори преди да са провели работно интервю с тях. Така че, влезте в профила си в социалните медийни платформи с вашия съветник и да поискайте откровена обратна връзка за това, което „казват” вашите профили относно професионалния Ви имидж. Консултантите може да ви помогнат да осъзнаете какво би си помислило, трето лице за вашите профили в LinkedIn, Facebook, Twitter и да преценят дали те биха могли да Ви помогнат, или навредят на шансовете да си осигурите определена позиция.

Какви да са следващите ми стъпки?

В зависимост от дължината на срещата с кариерния консултант, може и да не успеете да стигнете до отговор на всички тези въпроси. Въпреки това, първата Ви среща е чудесна отправна точка в привличането и насочването на помощта на кариерния експерт. Освен всичко, не забравяйте да попитате какви ще са следващите Ви стъпки. Най-важното е да не се притеснявате да се срещате експерта, на когото сте се доверили през цялостния процес на търсене на работа.

Източник: themuse.com

Снимка: leslie-friedman.com

Над материала работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиИсторияСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитно