Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да отговорим на въпроса при интервю: Къде виждате себе си след пет години?

Как да отговорим на въпроса при интервю: Къде виждате себе си след пет години?

Как да отговорим на въпроса при интервю: Къде виждате себе си след пет години? - изображение

Когато експертът, който провежда вашето интервю за работа, ви зададе този странен въпрос, може да има няколко неща, които бързо ще преминат през ума ви. Например: "Ще съм се изкачил в йерархията", "Ще търся ново предизвикателство","Ще работя за себе си" или "Ще заемам позицията на интерюиращия".

Спокойно, не е задължително да казвате нито едно от тези неща по време на интервю за работа. И така, как да отговорите на въпроса обаче?  Ще ви споделим формула, разработена от кариерния експерт Лили Джанг. Това ще ви помогне да демонстрирате целите и амбициите си по правилния начин. Именно така няма да кажете нещо на интервюиращия, за което да се тревожите по-късно.

И така, как да отговорите, когато ви питат: "Къде се виждате след пет години?" Питането може и да ви се стори подвеждащо, защото отговорът понякога е: "Не на тази позиция" или "на вашето място" или нещо подобно на: "Ще съм ангажиран с по-голяма възможност другаде". Но никой от отговорите не е подходящ за вашия евентуален бъдещ мениджър, който евентуално ще ви назначи.

Добрата новина е, че можете да бъдете честни, когато питате какво наистина искат да знаят. Имате ли реалистични очаквания за кариерата си? Амбициозен ли сте? И тази конкретна позиция съвпада ли с растежа и целите ви като цяло?

Например, един от начините, по които вероятно бихте искали да мислите за това, е: да обмислите как тази позиция съответства на някои от вашите по-широки професионални цели.

Така например може да кажете: "Ами аз съм наистина развълнуван от перспективата да  работя на тази позиция, защото в продължение на пет години бих искал да бъда смятан за човек с умения, знания, хъс и представа, че това е нещо, което ще имам възможност да направя тук. Също така съм много развълнуван от възможността да поема повече управленски отговорности през следващите няколко години и евентуално дори да поемам част от водещите роли по някои проекти. Имах достатъчно късмет да работя с някои невероятни мениджъри, така че да се превърна в страхотен професионалист, а това е нещо, което наистина ме прави горд. 

И така, какво ще стане, ако тази позиция не е еднопосочен билет за вашите професионални стремежи? Добре е да кажете, че наистина не знаете какво предлага бъдещето, но виждате как това преживяване би могло наистина да помогне при вземането на това решение.

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимка: themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовиниИсторияСнимкиЗдравни съветиТестовеФизиологияОрганизацииАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеЛечения