Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да отговорим при работно интервю на питането: Имате ли въпроси към мен?

Как да отговорим при работно интервю на питането: Имате ли въпроси към мен?

Как да отговорим при работно интервю на питането: Имате ли въпроси към мен? - изображение

След като чуете питането - "Искате ли да ме попитате нещо?" - вероятно ще въздъхнете с облекчение, окрилени от усещането, че сте покрили и изчерпали всичко по време на интервюто си за работа. Въпреки това, по-добре е да отговорите, отколкото учтиво да поклатите глава в знак на отрицание. В противен случай, може да оставите интервюиращите с впечатлението, че не сте ангажирани с разговора или не се интересувате от позицията, за която кандидатствате.

Освен това, тъй като гореспоменатото питане обикновено се отправя в края на интервюто, това е една от последните ви възможности да оставите добро впечатление на евентуалните си работодатели. Затова е добре да се уверите, че то ще бъде отлично, поради което ви предлагаме и нашия текст.

Ето какво е добре да знаете относно това как да отговорите (и как да не отвъщате на питанията, разбира се), когато интервюиращите ви запитат дали имате някакви въпроси към тях. Нещо повече, ние също ще ви зададем някои примерни въпроси. Така ще бъдете по-добре подготвени за интервюто си.

Първо, винаги имайте предвид, че вашите въпроси, може да променят (в благоприятна или лоша насока) базисното мнение на човека, провеждащ интервюто, особено ако "не издържите теста". Когато се срещате с някой професионалист от отдел "Човешки ресурси", например, можете да фокусирате вашите въпроси върху процеса на интервюиране на останалите кандидати (или върху цялата организация на компанията). Когато се срещнете с бъдещия ви мениджър, можете да задавате питанията си относно отговорностите на позицията, за която сте подали CV-то си.

Подгответе си по няколко въпроса, подходящи за задаване, защото има вероятност да се сбълскате с част от тях още по време на същинското интервю. Макар и питанията да са отворени, това не означава, че може да говорите за всичко. Стойте далеч от въпросите, обследващи тези теми:

Дейностите извън работното място: добре е да попитате единствено за културата на работното място. Не се колебайте или изкушавайте – не е добре да се интересувате гласно за дейностите, несвързани пряко с работата (като обедни почивки, ваканции, фирмени тържества). Въпросите от последния тип едва ли ще ви придадат имидж на отдаден на компанията човек, а това не е търсеното впечатление при работните интервюта. По същия начин, не бива да питате по колко часа ще трябва да работите всеки ден.

Личният живот или други пикантни въпроси около личността на интервюиращия: отдайте на потенциалния си работодател същата любезност и уважение, които бихте искали да усетите от тяхна страна - не питайте за тяхното семейство, социално положение, не се занимавайте с клюки за хора, които може би са общи познати.
Съобразете се с темите, на които самите вие, бихте могли да си отговорите. Ако на вашия въпрос може лесно да бъде отговорено чрез една бърза проверка онлайн или с поглед към уеб сайта на компанията, пропуснете го. Излишното губене на време не се оценява добре. Интервюиращите очакват, че ще сте направили малко изследване относно компанията и сте запознати с основните неща.

Заплатата и обезщетенията: това просто не е подходящият момент, особено ако е първо интервю. Изискването на конкретни данни относно облагите, може да ви накара да изглеждате незаинтересовани от работата и компанията, а и измества фокуса изцяло към вас.

Още едно нещо, което трябва да избегнете - не поставяйте твърде много въпроси в този момент. Трябва да сте подготвени и да зададете един-два въпроса, но когато интервюиращите започнат да подреждат нервно листовете хартия на бюрото, да гледат часовника или телефона си, да събуждат спящите компютри, да намекват или да прекратят директно вашите въпроси, сигналът е само един – прекалили сте.

И така, какво трябва да питате?

В идеалния случай, добре е вашият въпрос да покаже, че сте били ангажирани по време на интервюто и имате добро чувство спрямо целите и приоритетите на компанията. Можете да припомните някои по-ранни моменти от интервюто ("Изглежда, казвате, че XYZ е реален приоритет. Как участва вашият отдел в този проект?"). Можете да зададете въпроси, които разкриват новини за компанията или информацията, която четете от уебсайта й. Основната цел винаги е да задавате въпроси с отворен край, а не питания, на които, може да се отговори с "да" или "не".

Ето няколко основни предложения за питания, които трябва да зададете

Нека добавим, че това е чудесна възможност да научите повече за детайлите, които не са изчерпателно разгледани в етапа на действителното интервю. Ето някои и въпросите, които можете да зададете:

1. Можете ли да споделите повече за ежедневните отговорности на тази длъжност? Как изглежда типичният ден?

2. Защо тази позиция е свободна – нова ли е за компанията? Ако не, защо е не е на работа човекът, който се е трудил преди мен.

3. Ако бъда нает за тази длъжност, какво бихте искали да постигна през първите си месеци на робота?

Въпроси за компанията или интервюиращия - това също е добра възможност да придобиете представа за фирмената култура и как компанията я демонстрира.

1. Каква е фирмената организация и мениджърския стил?

2. Какво е нещото, което ви прави щастлив, започвайки работа сутрин?

3. От колко време работите за компанията?

4. Какво правихте преди да започнете работа за компанията?

5. Можете ли да ми разкажете повече за фирмената култура?

6. Какви са някои от характерните проблеми, пред които е изправена фирмата?

7. Какви са целите на компанията за предстоящата година?

Въпроси, насочени към вас

Можете да използвате този момент, за да получите представа за начина, по който интервюиращият ви е възприел и дали той смята, че сте добър кандидат. С тези въпроси, може да се включите, изразявайки вълнението си относно позицията. И тогава, въз основа на отзивите, които получавате, можете да решите проблема на място или да ги фиксирате в благодарственото си писмо. Може да питате:

1. Имате ли някакви притеснения относно моята кандидатура?

2. Какво търсите в кандидата си?

3. Има ли някаква квалификация, която според вас ми липсва?

Пидържайте се към препоръките ни и докажете професионализма си, дори в края на интервюто за работа.

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимка: thebalance.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниИсторияЛюбопитно