Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Кога се представя удостоверение с код "Заличаване" пред НОИ?

Кога се представя удостоверение с код "Заличаване" пред НОИ?

Кога се представя удостоверение с код "Заличаване" пред НОИ? - изображение

Случайно или не, немалко са случаите, при които осигурителите биха могли да допуснат грешка и да подадат към НОИ документи с объркано съдържание, касаещи техните служители. За щастие, всичко е поправимо. Просто работодателят трябва да реагира навреме и да представи удостоверение, на което фигурира т.нар. код "Заличаване".

И така, когато се представят данните, които могат да са нанесени в удостоверенията (приложения №  девет, десет и единадесет), на контрол подлежат т.нар. основни параметри. Те касаят въпросите по определянето на правото на финансова компенсация. Ако при тяхното попълване се допусне грешка, данните не могат да се коригират с код "Корекция". За да бъдат отстранени евентуалните грешки в основния параметър, трябва да бъде заличено и удостоверението (да бъде представено ново, съдържащо същите сгрешени данни, но с код "Заличаване"). След това следва да се представи новият документ с код "Представяне" (с правилно нанесени данни).

Основните параметри, неподлежащи на корекция, са:

- първоначалната дата за изплащането на финансовата компенсация, без значение от вида й (за удостоверение № десет и единадесет);

- ЕГН/ЛН/ЛНЧ/СлНЧ, които са издадени от НАП (за удостоверение № девет, десет и единадесет);

- ЕИК/Код по Булстат (за удостоверение № девет, десет и единадесет);

- номерът на болничния лист (за удостоверение № девет);

- видът и основанието на компенсацията (за удостоверение № десет и единадесет);

- броят на правоотношенията/основанията за осигуряване при работодателя (за удостоверение № девет и десет);

- поредният номер на удостоверението (за удостоверение № девет и десет).

Когато са направени грешки в останалите реквизити на документа и е нужно те да бъдат отстранени или коригирани, трябва да се представи удостоверение с код "Корекция".

Източник: nssi.bg

Снимка: АЛАРМА

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниТестовеЗдравни съветиОрганизации