Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Кога може да бъде преизчислено пенсионното ни възнаграждение?

Кога може да бъде преизчислено пенсионното ни възнаграждение?

Кога може да бъде преизчислено пенсионното ни възнаграждение?  - изображение

Българските граждани, на които е присъдено пенсионно възнаграждение за стаж и достигната възраст, за инвалидизация вследствие на общо заболяване, както и за инвалидизация поради трудов инцидент или професионално заболяване, имат възможност да изискат (не повече от веднъж за една календарна година) да им бъде преизчислена пенсията за придобит осигурителен стаж след момента на пенсионирането им или за придобит осигурителен стаж и доходи след пенсионирането в случаите, когато това е по-благоприятно за тях.

При гореспоменатото преизчисляване се има предвид какъв е средномесечният осигурителен доход за България за 12 месеца, предшестващи този на първото превеждане на пенсията. За пенсионните възнаграждения, отпуснати до 1 януари 2000г., когато се извършва преизчисляване, се има предвид средномесечният осигурителен доход за България от 2007 г. Преизчисляване на пенсиите за осигурителния стаж, придобит след 31 декември 2010г., не се превръща съгласно заложеното от чл.104 от КСО.

Българските граждани имат възможност да изискат преизчисляване на пенсионното възнаграждение от осигурителните доходи за друг тригодишен период преди 1 януари 1997 г. в 12-месечен срок от влизането в сила на разпореждането за отпускане на пенсията (чл. 70, ал. 14 от КСО).

Източник: www.nssi.bg

Снимка: www.4cleanair.org

Още по темата:

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети