Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да си намеря работа без опит

Как да си намеря работа без опит

Как да си намеря работа без опит - изображение

Едно от сериозните затруднения, с което се сблъскват дипломиралите се висшисти, е изискването за трудов стаж, когато кандидатстват за работа. Ето няколко идеи как да започнете професионалната си кариера бързо, независимо че не притежавате опит.

Повечето от младите специалисти не осъзнават, че на практика вече разполагат с нужните умения и опит. Много често студентите стават доброволци и участват в различни кампании. Спокойно може да отбележите този факт във формуляра за кандидатстване, а по време на събеседването да разкажете подробности за дейността, която сте осъществявали. Ако по време на обучението си в университета не сте влизали в ролята на доброволец, станете такъв сега, когато вече сте на пазара на труда, и то именно във фирмата, където смятате да подадете документи за работа. Когато се явите на интервюто, със сигурност ще имате предимство. Най-малкото, защото като доброволец или стажант сте показали част от възможностите си и вече ви познават.

Направете така, че уменията и успехите ви да имат стойност. Свържете ги с лични преживявания, обяснете как сте се развивали през годините, какво ви е формирало като личност, кое е било от съществено значение за вас. Така ще демонстрирате своя потенциал и факта, че сте в състояние да прилагате на практика това, което знаете. Ето един пример – едно е да съобщите, че имате отлични умения, свързани писането на статии, а съвсем друго да споделите, че 3000 души редовно четат блога ви, коментират текстовете ви и им се възхищават.

Не се колебайте да обясните как уменията ви са приложими спрямо работата, за която кандидатствате. Със сигурност сте развили такива по време на следването и връзката между тях и работата може да не е очевидна. Например, обичате да играете футбол в свободното време и точно затова сте организирали турнир. Между това и позицията в сектор „Информационни технологии“ няма пряка връзка, но то със сигурност ще покаже, че вие сте личност, която е в състояние безпроблемно да осъществи даден проект.

Отбележете всички награди, които сте спечелили. Това ще придаде тежест на представянето ви. Дори да става дума за избирането ви за най-добрия продавач в студентското кафене. Ще покажете, че умеете да работите усърдно и сте били оценени, а това е от значение за всеки работодател.

Потърсете контакти с хора от вашия бранш, като използвате социалните мрежи. Свържете се с тях и разговаряйте за бъдещото на сектора. Провокирайте срещи и им задавайте въпроси, включете се в организирани от тях събития, дни на отворените врати, изложения и презентации и предложете помощта си.

Ограничете търсенето на работа до фирми, които изискват опит от 0 до 2 години. Това ще ви даде реален шанс за успешно начало на трудовата ви кариера.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: fr.wikihow.com

Снимка: edito.regionsjob.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеЛечения