Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора със заболявания Дефиниция и социални услуги за хора с хронични заболявания

Дефиниция и социални услуги за хора с хронични заболявания

Дефиниция и социални услуги за хора с хронични заболявания - изображение

Хронично заболяване – дефиниция

Хроничните заболявания представляват постоянни и продължителни болести или определен вид медицинско състояние, което се е развило във времето бавно и постепенно, но изключително променя начена на живот на отделния човек.

Социални услуги за хора с хронични заболявания

Изисквания и предпоставки за получаването на целеви помощи от Агенцията за социално подпомагане:

1. Да има определено увреждане и заболяване, за които би могла да бъде отпусната конкретната целева помощ.

Например подобни заболявания и състояния възникват при трудноподвижните пациенти с гонартрози, коксартрози, инсулти или други видове ортопедични, неврологични, онкологични или други заболявания.

Към тях се прибавят групите на лежащо болните пациенти с инсулти с парези, детска церебрална парализа, пациентите в терминален стадий или в будна кома, други заболявания свързани със загубата на слух, ампутации, операции на тазобедрените стави и други. Присъствието и наличието на Експертно решение от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) за инвалидизация не се приема за задължително условие. Водещо значение имат степента на уврежданията и стадия на конкретното заболяване, които се удостоверяват с необходимата за тази цел документация. В тази връзка трудно подвижните възрастни хора или залежалите се вследствие на възрастовите ограничения, без да имат конкретни заболявания, поради които да са лежали в болнични заведения, имат също правото да получат целева помощ.

Същност на социалната услуга "Домашни грижи"

Чрез услугите "Домашни грижи" Българският Червен кръст се стреми да подпомогне възрастните, хронично болните и хората с трайни увреждания да преодолеят своите затруднения от здравословен характер и да допринесе за подобряването на техния психически, социален и здравен статус.

Тази социална услуга включва както медицинските грижи, така и социални услуги, които подпомагат пациентите за справянето с битови ежедневни дейности. Услугите могат да се предоставят директно в дома на заинтересованите от тях пациенти. Това се осъществява след извършването на индивидуална оценка на нуждите на всеки при стриктното спазване на критериите за добро качество. Внимание се отделя за стимулирането на индивидуалния капацитет на пациентите за самопомощ, като и обучението им в някои похвати за това.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛайфстайлОрганизацииБотаникаИсторияЗаведенияСнимкиНормативни актовеПатологияСпортЗдравни съветиПсихологияФизиологияОбразованиеЛеченияНаправления в медицинатаРецептиЛичностиХранене при...ДиетиИнтервютаАнкетиСпециалистиИзследвания