Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето УНИЦЕФ – България: Един на всеки трима ученици е преживял насилие

УНИЦЕФ – България: Един на всеки трима ученици е преживял насилие

УНИЦЕФ – България: Един на всеки трима ученици е преживял насилие - изображение

Жестоката статистика показва, че един на всеки трима ученици у нас е бил подложен на тормоз или насилие. За последните две години – 2016-а и 2017 г. са регистрирани над 8000 случая на насилие в България , а всеки ден 30 деца са подложени на различна по вид агресия в училище. Още по-страшно звучи информацията, че на всеки пет минути в света заради насилие умира дете.

УНИЦЕФ работи активно по проект, чиято основна задача е да спре насилието в училище. В следващите три години програмата, което се изпълнява заедно с просветното министерство, ще бъде разработена и приложена в учебни заведения от различни населени места като постепенно ще обхване цялата страна.

Всички, ангажирани с кампанията „Да спрем насилието в училище“ вярват, че общите им усилия за създаването на сигурна среда, съобразена с индивидуалните нужди на всеки, с разговори, целящи по-голямата информираност за различните форми на насилие и начините за превенция, ще помогне за предпазването на децата и ще ограничи тормоза върху тях.

Един от начините хората да бъдат не само по-добре информирани, но и да разберат какво причинява на едно дете насилието е да усетят неговата тъмна страна, да го съпреживеят. Затова и до 16 декември в НДК е разположена интерактивна инсталация с виртуална реалност.

интерактивна инсталация с виртуална реалност

Представителят на УНИЦЕФ за България коментира, че страната ни е сред десетте от общо 43, в които насилието и агресията в училище е реалност. Д-р Джейн Муита беше категорична, че това е изключително тежък проблем за целия свят, затова и целта на кампанията е да бъдат разбрани и идентифицирани причините за насилието, защото едва тогава могат да бъдат разрешени.

Редактор: Гергана Карилиева
Източник: unicef.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлПсихологияИнтервютаАнкетиСнимкиЛюбопитноБотаникаЛеченияИсторияОбразованиеНормативни актове