Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Първа стъпка преди интервюто за работа: проучване на компанията и интервюиращото лице

Първа стъпка преди интервюто за работа: проучване на компанията и интервюиращото лице

Първа стъпка преди интервюто за работа: проучване на компанията и интервюиращото лице - изображение

Несъмнено адекватната и успешна подготовка за интервю за работа следва да премине през няколко важни детайла, гарантиращи ефективност при комуникацията и поведението по време на събеседването. Тази подготовка ще увеличи шансовете ни за успех. Ще попитате в какво се състои тя? Много просто - нужно е да направим малко предварително проучване.

И така, колкото по-задълбочено желаещият да започне работа на мечтаната позиция опознае историята и настоящото положение на компанията, толкова по-уверено ще бъде поведението му по време на събеседването с бъдещите работодатели. "Запознаването" с миналото и дейностите на фирмата, познанието относно стоките и услугите, нейната политика, култура и управленски стил формират нужната компетентност и адекватност на интервюираното лице. Сред съществените особености на една организация се причисляват както по-общата информация (например каква е пазарната и социалната позиция на фирмата, нейните конкуренти, репутацията й), така и конкретните факти относно политиката й спрямо човешките ресурси, размера на работната заплата, "бонусите" към нея, условията за по-нататъшно квалифициране и обучение, регламентирането на отпуските.

Обработката на данните, които интервюираното лице следва да проучи биха му осигурили увереност и го "предпазва" от задаването на неуместни или нетактични въпроси (например трудовото възнаграждение). Предварителната подготовка определено оставя добро впечатление у бъдещите работодатели. Познанието относно миналото на компанията, нейните успехи, бъдещите й планове впечатляват интервюиращия, тъй като му представят аргументи, говорещи за отговорното отношение на кандидата спрямо работата му. Освен това добрата информираност издава ентусиазма на кандидата и желанието му да бъде приобщен към екипа на организацията.

Неизбежно тук се "прокрадва" въпросът от къде интервюираното лице би могло да се сдобие с подобна информация, полезна за проучването му? С подобна полезна информация лицето, желаещо да започне работа, може да се сдобие от печатните и електронните медии, книгите, каталозите, справочниците и библиотеките. Утвърдените компании разполагат с „гидове”, компетентни по въпросите, свързани с историята организацията, книгите, албумите, рекламните брошури. Допълнителна информация интервюирания може да получи от PR-отдела на организацията.

Добре е лицето, което се стреми да започне работа в желаната от него фирма, да знае повече за хората, които ще водят събеседването по време на интервюто за работа. Следва да се придобие определена психологическа ориентация спрямо маниерите и особеностите на работодателя. Така интервюираният ще си осигури предимство и ще може да конкретизира отговорите си, адаптирайки ги към професионалния интерес на своя бъдещ „оценител”.

По правило всеки човек следва да има по-специфични интереси, които привличат вниманието му. Познанието за тях би подпомогнало интервюираното лице да се придържа към печеливш комуникационен подход в разговора, а това ще му помогне да формира добри отговори.
Служителите, упълномощени да водят интервюта за работа трябва да имат трезва преценка и способност да правят логическа връзка между колективните и индивидуални ценности, между общотото, типичното и индивидуалното, характерно за компанията, обявила свободната позиция, за която се явяват желаещите да получат работа.

Несъмнено прецизната ориентация на интервюирания към маниерите и характера на бъдещите си работодатели би могла единствено да помогне и да допринесе за съставянето на "работеща" стратегия, която безпроблемно да спечели техните доверие, симпатии и позитивно отношение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлПсихологияИнтервютаАнкетиЛюбопитноНовиниТестовеСнимкиФизиологияОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения