Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Проследяване на бременността

Проследяване на бременността

Проследяване на бременността - изображение

Наблюдението на бременността се извършва от избрания лекуващ лекар. Той също така е задължен да съблюдава стриктно програмата "Майчино здравеопазване" за точното проследяване на бременността на пациентките от собствената му пациентска листа.

Право на бъдещата майка е избере кой точно да следи за нормалното развитие на бременността – лекуващият лекар или специалист по акушерство и гинекология. Ако бременната жена желае да е наблюдавана от гинеколог, личният лекар е задължен да издава направление за тази дейност. В случай, че бъдещата майка вземе решение да бъде наблюдавана от личния си лекар, той трябва да я включи в регистрите на програмата "Майчино здравеопазване".

Родилките до 45 дни след раждането не дължат потребителска такса при прегледи. Това важи и за бременните жени. Те също така имат право проследяване на бременността и следния обем медицински дейности:

1. По време на първото посещение, след като бременността се установи медикът съставя подробна анамнеза относно вероятните рискови фактори като възрастта, придружаващи заболявания, усложнения от предишни бременности, вредни навици. Определя се термина на раждане.

2. Измерва се кръвното налягане. Изследвания, обхващащи антропометричните данни се извършват еднократно през първия триместър на бременността. След този период това се прави през всеки следващ лунарен месец. Наложително е през последните два лунарни месеци прегледите при наблюдаващия бременността лекар да бъдат по два пъти месечно.

3. Необходимо е да бъде установен гинекологичния статус на жената. Това се извършва при първото посещение и през четвърти лунарен месец.

4. Детските сърдечни тонове започват да се проследяват от пети лунарен месец. След това те се следят по два пъти месечно през последните месеци от бременността.

Изследвания на майката по време на бременността

Още при първото посещение лекуващият лекар издава направление за изследвания на:

1. Хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит

2. СУЕ

3. Урина: седимент

4. Определяне на кръвногрупова принадлежност и Rh-фактор

5. Изследване за сифилис

6. Изследване за хепатит В (НвS Ag)

7. Изследване за HIV

8. Консултации с гинеколог

9. Издава се направление за медико-диагностична дейност, за да се извърши консултация със специалист "АГ и репродуктивна медицина". Той включва:

- Акушерска ехография – веднъж през първи триместър и веднъж през 16-20 гестационна седмица.

10. Вземане на онкопрофилактична цитонамазка - един път при първо посещение.

11. Вземане на влагалищен секрет за микробиологични изследвания. Провежда се веднъж при първото посещение и още един път през ІХ лунарен месец.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеЛюбопитноНовиниИнтервютаСпециалистиОрганизацииСоциални грижиИзследванияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛеченияХранене при...ЗаведенияФизиологияАлт. медицинаБотаникаПсихологияСнимкиСпортКлинични пътекиНаучни публикацииПатологияВидеоЗдравни проблемиПроизводителиТестовеАнкетиОткритияРецептиОбразование