Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Правен и социален аспект на бременността при малолетни и непълнолетни

Правен и социален аспект на бременността при малолетни и непълнолетни

Правен и социален аспект на бременността при малолетни и непълнолетни - изображение

Според статистика на Асоциацията за семейно планиране у нас подрастващите започват да водят полов живот на около 15 години. Подобно рисково поведение крие възможни нежелани последици и при двата пола. Те са в резултат на емоционална, физиологична и психологическа незрялост при тийнейджърите. При младежите последствията от нежелана бременност на партньорката им са обвързани с неосъзнатост или нежелание за обвързване или сериозен ангажимент или усещане за отхвърленост и неразбиране от техните близки. Тези чувства пораждат непрекъснато усещане за вина и често е предпоставка за дълбоки депресии сред тийнейджърите-бащи. Девойките станали майки по една или друга причина също не са в по-изгодна позиция от техните партньори (съществуват медицински доказани изследвания, че при висок процент от млади момичета психологическият стрес от раждането може да предизвика психични проблеми у жената на по-късен етап. За съжаление жертва на неподготвените си родители стават и децата. Те се раждат с вътрешният импулс, че са отхвърлени и това автоматично ги причислява към групата на т.нар. "рискови деца".

От казаното до тук става ясно, че съществуват много последици за родителите-подрастващи. Те могат да бъдат разграничени в две основни групи: правни и социални.

Социални аспекти на бременността при малолетните и непълнолетните:

1. Бременната жена рискува да е отхвърлена от семейството си и общността.

2. Юношите, имащи деца, обикновено нямат възможност да продължат училищното си обучение.

3. Младата майка в повечето ситуации има по-малък шанс да намери подходяща, или въобще някаква работа, а ако обучението й в училище не е завършено е в още по-неблагоприятно положение.

4. Доходите й ще са по-малки в сравнение с тези на другите хора. Бедност и недобро здраве често пъти са ръка за ръка, като по този начин лишават майката от възможността да се справя с отглеждането на детето и осигуряването развитието му.

5. Съществува висок риск от медицински проблеми за майката и детето, свързани с физиологичната и функционалната незрялост на жената. Също така възможността от спонтанен аборт с непредвидими последици е реална.

Обществено отражение на бременността при малолетни и непълнолетни:

1. Недобре заплатена, необразована и неомъжена майка-тийнейджърка не само не може да допринася за доброто развитие на обществото, но и става бреме за него.

2. Висш обществен интерес е семействата, независимо дали са от един или двама родители да са стабилни икономически, а една ранна и необмислена бременност със сигурност не допринася особено за това.

Правни последици за бременност при малолетни и непълнолетни:

Според текста на Наказателният кодекс определение за наказателно-отговорно лице гласи:

Чл. 31. (1) Наказателно-отговорно е пълнолетното лице - навършило 18-годишна възраст, което в състояние на вменяемост извърши престъпление.

Следователно ако пълнолетното лице има за партньорка малолетна или непълнолетна жена ще носи наказателна отговорност за действията си.

Съществува правна възможност наказателната отговорност да се спести предвид Чл.158

Чл. 158. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на чл. 149 - 151 и 153 Деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.

Ако жената не e пълнолетна съгласие за брак се взема от родителите й.

Нерядко поради неосведоменост или ниска здравна и сексуална култура у подрастващите се случва те да не разбират същността на деянието си, но това не изключва наказателната отговорност:

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниАнкетиПсихологияНормативни актовеИсторияОрганизацииЗдравни съветиАлт. медицинаНаучни публикацииКлинични пътекиВидеоСпортПатологияИзследванияФизиологияЛеченияЗдравни проблемиПроизводителиСпециалистиТестовеНаправления в медицинатаИнтервютаХранене при...РецептиБотаника