Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Как да ползваме преглед при зъболекар, заплатен от НЗОК

Как да ползваме преглед при зъболекар, заплатен от НЗОК

Как да ползваме преглед при зъболекар, заплатен от НЗОК - изображение

За да се възползват от това си право, освен че трябва да са здравноосигурени, трябва да изпълнят още няколко условия. Първо, следва посетят всеки лекар по дентална медицина, който има сключен договор с касата. След това трябва да му представят своята лична здравноосигурителна книжка. В нея стоматологът трябва да впише определените лечебни дейности (от договорените със здравната каса), които той е извършил.

Всички здравноосигурени пациенти над 18 години могат да се възползват от правото си на обстоен преглед. Той включва снемането на зъбен статус (по веднъж годишно), провеждане на еднократен допълнителен преглед за бременните жени, 3 лечебни дейности за съответната календарна година - обтурации, екстракции в различните им комбинации. Всички здравноосигурени пациенти следва да доплащат при преглед (1.80 лв.), за пломби и при екстракция на зъби (по 4.00 лв.), а самата екстракция се извършва с анестезия. Освен това, те могат да ползват и специализирана хирургична извънболнична стоматологична помощ. Тя е частично заплатена от здравната каса и включва: специализиран щателен преглед (доплаща се 1.80 лв.), инцизия в съединителнотъканните ложи (включва се анестезия и доплащат 7.50 лв.), екстракция на дълбоко фрактуриран или дълбоко разрушен зъб (включва се анестезия и се доплащат 13.50 лв.), провеждане на контролен за последните две дейности, изброени по-горе (за него се доплащат 80 стотинки).

Здравноосигурените лица до 18 години възраст имат право да ползват обстоен преглед, включващ снемането на зъбен статус веднъж за съответната година и еднократен допълнителен преглед за бременните, както и до 4 лечебни дейности за определената календарна година. В тях са включени до две лечения на пулпит или периодонтит на постоянен зъб. За този обстоен преглед пациентите доплащат 1.80 лв., за обтурация с амалгама или химичен композит (пломба), екстракция на временен или на постоянен зъб с анестезия – не се плаща допълнително, при лечение на пулпит или периодонтит на млечен зъб се доплаща по 4.70 лв., а при лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб доплаща 12.30 лв.

Пакетът дейности за лицата до 18 годишна възраст може да се получи както от общо практикуващите зъболекари, така и от специалистите по детска дентална медицина. При посещение при специалист по детска дентална медицина не е нужно насочване, тъй като достъпът е свободен.

Всички здравноосигурени лица до 18 години имат право да получат специализирана хирургична извънболнична стоматологична помощ, частично поета от здравната каса. Тя включва специализиран  преглед, за който доплащането е в рамките на 1.80 лв, инцизията в съединителнотъканни ложи, с упойка е 3.00 лв, екстракцията на дълбоко фрактуриран или разрушен зъб, с упойка е 5.00 лв., а контролният преглед след някоя от горните две дейности,  доплащането е 80 стотинки.

Здравноосигурените пациенти имат правото да ползват и специализирания пакет по хирургична дентална помощ, след като бъдат изпратени от общопрактикуващ стоматолог от извънболничната помощ или от специалист чрез направление за консултация бл.МЗ№119. За бременните жени се предлага и допълнителен обстоен дентален преглед, включващ със снемането на зъбен статус.

Как можем да се консултираме сък специалист по дентална медицина?

За целта стоматологът изпраща пациента си с направление за консултация при специалист, който го консултира и провежда лечението. Ако стане ясно, че пациентът следва да се лекува или да се подложи на хирургична манипулация в болница, специалистът или общопрактикуващият стоматолог следва да издаде талон-направление за болнично лечение. Здравната каса плаща болничнато дентално лечение в по съответните клинични пътеки.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове