Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора със заболявания Какви направления за високоспециализирани медико-диагностични изследвания се издават от личния лекар?

Какви направления за високоспециализирани медико-диагностични изследвания се издават от личния лекар?

Какви направления за високоспециализирани медико-диагностични изследвания се издават от личния лекар? - изображение

Общопрактикуващите медици са задължени да издават т.нар. направления за медико-диагностични дейности (бл. МЗ-НЗОК №4), с които се извършват т.нар. високоспециализирани медико-диагностични изследвания, в случаите на:

- писмени назначения от ТЕЛК/НЕЛК;

- за извършването на високоспециализирани медико-диагностичните изследвания - "Мамография на двете млечни жлези" от пакета "Образна диагностика", "Хормоните -fT4, TSH" "Туморни маркери - PS" и "Изследвания на урина - микроалбуминурия" от пакета "Клинична лаборатория".

Общопрактикуващите медици следва да издават направления за високоспециализирани дейности (бл. МЗ-НЗОК № 3А) за дейностите, които се включват в т.нар. диспансерно наблюдение на всички здравноосигурени лица в съгласие със съдържанието на приложение № 9 от "Пакета дейности и изследванията на ЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от личните лекари".

Общопрактикуващите медици следва да разполагат с: медицински направления за консултиране или провеждане на съвместна терапия; медицински направления за високоспециализираните дейности, които се включват в диспансерното наблюдение на осигурените лица в съгласие със съдържанието на приложение № 9, приложения № 9 и № 14 и ВСМД от пакета "Анестезиология и интензивно лечение" и направленията за медико-диагностични дейности. Споменатите по-горе приложенията са публикувани в официалния сайт на здравната каса (конкретното меню се казва "Национален рамков договор за медицински дейности").

Освен това, добре е да се знае, че НЗОК определя регулативни стандарти, по-популярни като "лимити" , които налага с тримесечен двустранно подписан протокол на всички лекари договорни партньори с НЗОК - и тесни специалисти, и специалисти- общопрактикуващи лекари.

При превишаване на тези лимити лекарят заплаща преразхода им. Важно е да се има предвид от всички пациенти не само на какво имат право, но и какви са ограниченията, които налага касата, както следва:
Направление № 3 от общопрактикуващ специалист към „тесен” специалист се отпуска по 0.7 броя направления годишно (за един пациент от пациентска листа на ОПЛ), за изследванията - кръвни,  рентгено и мамографии по 6.00 лева годишно (за ориентация мамографията е с цена 17 лева), направление № 3а - около 0.2 броя направления годишно (за един пациент).

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове