Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Смяна на общопрактикуващ лекар

Смяна на общопрактикуващ лекар

Смяна на общопрактикуващ лекар - изображение

За всяка календарна година пациентите имат правото да извършат смяна на общопрактикуващия лекар, който те са избрали. Това може да се извърши от 1 до 30 юни или от 1 до 31 декември. Тези, които желаят подобна смяна трябва да си набавят регистрационни форми за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Когато изберат лекар при, който желаят да се запишат, пациентите са длъжни да представят:

- здравноосигурителната си книжка;

- третия екземпляр от регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар;

- документ, за актуалния здравноосигурителен статус на лицето, което желае да осъществи своя избор;

При евентуална смяна на настоящия адрес здравноосигурените лица имат право на нов избор на общопрактикуващ медик, без да спазват фиксираните годишни срокове. За тези случаи избор се прави чрез попълване на регистрационна форма за първоначален избор на личен лекар. Тя се получава от Районната здравноосигурителна каса.

В случаите, в които здравноосигурените лица направят нов избор, новоизбраният медик трябва да изиска извлечение от здравно досие, водено от предишния общопрактикуващ лекар. Той е задължен да подготви и предостави тези документи в рамките на една седмица ,след като е пристигнало искането. Ако лицето не е посещавало предишния се личен лекар, той трябва да издаде служебна бележка , удостоверяваща липса на здравно досие.

Медикът, който е новоизбран е задължен да оказва лекарска помощ, считащо се от датата, за която изборът е извършен. След това новопостъпилото лице започва да фигурира в пациентската листа на лекаря. Това става винаги на първо число от новия месец.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестовеИсторияСпециалистиСтатистически проучванияЗдравни съветиОрганизацииЗаведенияЛичностиВидеоГеография