Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Смяната на личния лекар на детето – мисия възможна

Смяната на личния лекар на детето – мисия възможна

Смяната на личния лекар на детето – мисия възможна  - изображение

Уверяваме ви, че когато станете родители, бързо ще разберете, че личният лекар на децата ви е наистина изключително важен човек в семейството - по-важен, отколкото някога сте си мислели, че той ще бъде. Трябва предварително да се подготвите и за още нещо: съществува доста голяма вероятност хлапетата ви (особено ако са още малки) да посещават "чичо доктор" по-често, отколкото ви се иска. Факт.

Иначе казано, преди да изберете педиатър, добре е да проведете щателно проучване за професионализма на медицинското лице, в чиито ръце възнамерявате да поверите здравето на наследника си.

Ако обаче се случи да сгрешите в избора си (или просто проявите "нездравословна" доза мързел в предварителното проучване) и ви се наложи да смените лекаря, ето няколко съвета за това как да извършите тази "рокада" възможно най-"безболезнено" за всички страни:

- На първо място, ако е възможно, изчакайте законово определените месеци за извършване на тази смяна, които месеци, знаете, са юни и декември*. В случай, че ситуацията е спешна и не чака отлагане, нещата стават с една идея по-сложни. Необходимо е да напишете специална молба до директора на Районната здравноосигурителната каса, в която да обясните какви са причините за вашето решение. Няма да ви лъжем - тази процедура, така или иначе, пак отнема време и досадна по своята същност. Иначе казано, ако сте в състояние да забавите "рокадата", забавете я до момента, в който ще можете да я осъществите по правилата и няма да се занимавате с допълнителни административни пречки.  

- При следващия преглед при настоящия доктор на хлапето ви, карайте направо и задължително споделете какви са плановете ви. Доброто възпитание налага да обясните на специалиста защо се отказвате от медицинските му услуги. Ако решите да бъдете деликатни и да не го обвинявате в откровен непрофесионализъм (каквато може и да е основната причина за решението ви), кажете му, например, че сменяте местоживеенето или работното място и искате клиниката, която посещавате, да е по-близо до вас. Хайде, да си го признаем: нито вие, нито лекарят имате нужда от размяна на гневни реплики, а най-малко от тях се нуждае детето ви. Така че, гледайте да се разделите без лоши чувства и без много шум за нищо (дори ако това означава и да не давате обяснения).

- Добрата новина е, че, навреме уведомен, медикът ще може (и е длъжен) да подготви документите, които ще са ви нужни, за да се сдобиете с нов педиатър. Най-важни в случая са картонът и здравната книжка на малчугана (такава може и трябва да му се издаде само няколко месеца след раждането и тя е необходима при записване при друг специалист), които ще ви бъдат връчени на "изпроводяк". Уверете се, че всичко в здравния картон и книжката е попълнено акуратно, за да не се налага да се връщате в кабинета за нанасяне на корекции.

- Не забравяйте все пак, че смяната на педиатъра ще засегне най-вече чувствата на малчугана ви. Затова отделете време да подготвите и него за променената ситуация. Дори ако е твърде малък да разбира и говори, обяснявайте му, че много скоро ще има друг "чичо (или леля) доктор", който ще се грижи за него и няма да пропусне добра възможност да го разплаче "здравословно". Последното, разбира се – само в кръга на шегата (и не съвсем).

Нещо повече, надяваме се, че преди да се решите на смяна на лекаря на детето, този път ще поучите алтернативите. Защото, сигурно ще се съгласите с нас, от вашата информираност, ангажираност и съвестност зависи доброто здраве на наследниците ви.

*При промяна на населеното място, смяната на лекар може да се извърши и извън посочените в закона месеци, без подаване на молба.

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиИсторияНаправления в медицинатаНовиниЗдравни съветиСпортНормативни актовеАлт. медицинаЗаведенияОрганизацииСтатистически проучвания