Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора със заболявания Как да изберем общопрактикуващ лекар и как да отидем на преглед при специалист

Как да изберем общопрактикуващ лекар и как да отидем на преглед при специалист

Как да изберем общопрактикуващ лекар и как да отидем на преглед при специалист - изображение

За да можем да ползваме лекарска помощ, както и да получаваме медикаменти за домашно лечение, поети от НЗОК, трябва да сме си избрали общопрактикуващ лекар, към когото да се обърнем, когато имаме здравословни проблеми и имаме нужда от консултации, изследвания, домашно или болнично лечение, както и за предписване на медикаменти. Първоначалният избор на общопрактикуващ лекар би могъл да се прави по всяко време на годината.

За целта трябва да се попълни т.нар. "Регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар". Документът се получава от РЗОК, в близост до района, в които живеем. Друг вариант е да се посети официалната страница на НЗОК: "www.nhif.bg" (в менюто "Вие питате").

Общопрактикуващ медик може да ни стане всеки лекар, сключил договор касата. От  него получаваме личната си здравноосигурителна книжка, която трябва да се представя на зъболекаря, когато имаме нужда от стоматологична помощ.

Как да отидем на преглед при специалист?

За целта общопрактикуващият лекар, когото преценява дали се нуждаем от консултация с медик специалист. Той ни праща с талон-направление при лекаря със съответната специалност. Издаденото направление може да се използва в рамките на 30 календарни дена от неговото издаване. Специалист ни преглежда и – ако е нужно правенето на още изследвания, издава направление за тях. Той е медикът, назначаващ по-нататъшното лечение. Специалистът може да ни прегледа без ново направление до 30 дена след датата на първия ни преглед при него. В този случай не е нужно да се връщаме личния лекар за ново направление.

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актовеИсторияСпециалистиСнимкиЛайфстайлСтатистически проучванияЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииЛюбопитноВидеоЛичностиГеография