Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Превеждане на еднократна помощ за първолаците чрез дирекциите "Социално подпомагане" през 2017 г.

Превеждане на еднократна помощ за първолаците чрез дирекциите "Социално подпомагане" през 2017 г.

Превеждане на еднократна помощ за първолаците чрез дирекциите "Социално подпомагане" през 2017 г.  - изображение

И през 2017 година ще се осъществи превеждането на еднократната помощ за родителите, чиито наследници ще постъпят в първи клас. Сумата не е променена и все още е в размер на  250 лв. От този вид помощ имат възможност да се възползват семействата с ниски доходи. Статистиката сочи, че с тази сума ще се помогне на около 46 000 малчугани, на които им предстои през септември, 2017 година да започнат да ходят на училище. През изминалата учебна година от еднократната целева помощ са се възползвали 43 999 семейства с 44 849 деца, записани в първи клас. Преведената сума за страната е в размер на 11 212 250 лв. За изминалата учебна 2015/2016 г. изплатената сума е 11 157 292 лв., която е разпределена за 44 721 деца.

Гореспоменатата финансова подкрепа се присъжда съгласно заложеното в Закона за семейните помощи за деца. Могат да я ползват семействата, чиито деца са записани в първи клас в държавните или общинските учебни заведения.

Има и друго важно условие, на което българските семейства трябва да отговарят - средномесечните доходи на всеки от членовете в тях за предходните 12 месеца не бива да надвишават 400 лв. Финансовата подкрепа се отпуска за семействата на малчугани с трайни увреждания, а за тях не важи условието за доходите. Същото важи за сираците и децата, настанени в приемни семейства, при роднини или близки съгласно реда на Закона за закрила на детето. На това основание през изминалата учебна 2016/2017 г.  помощ получава 1537 деца с трайни увреждания, 359 малчугани с един жив родител и 374 деца, настанени в приемни семейства, в тези на роднини и близки.

Добре е да се има предвид, че крайният срок да се подаде декларация-заявление за превеждането на финансовата подкрепа след записването на детето в първи клас е 15 октомври от текущата учебна година. Родителите трябва да възстановят цялата сума, ако детето им не постъпи или не посещава редовно училище до завършването на първи клас.

Дирекциите "Социално подпомагане", разпределени в цялата страна следва да правят проверки в училищата, за да констатират обстоятелството дали децата са започнали училище и го посещават редовно, или не. През изминалата учебна 2016/2017 година на санкция са подложени 88 семейства, чиито деца не постъпват в училище или не посещават редовно три поредни месеца учебното заведение.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: http://www.asp.government.bg
Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеСнимкиПсихологияЛайфстайлАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияРецептиСтатистически проучванияОрганизацииИсторияЗаведенияОбразованиеСпорт