Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Права и помощи за родителите Получаване на месечни помощи за деца на разведени родители

Получаване на месечни помощи за деца на разведени родители

Получаване на месечни помощи за деца на разведени родители - изображение

Месечните помощи за деца на разведените родители се получават от този родител, на когото са възложили упражняването на родителски права. Доходът на неполучилия права родител не се изискват при определянето на основанието за подпомагане. Месечната издръжка, фиксирана и дефинирана в текстовете на Семейния кодекс, не следва да бъдат приемани като облагащ се доход и не се декларират.

За да се получи тази помощ, трябва да се направи следното:

1. Подава се молба-декларация от дирекция "Социално подпомагане", която е по образец.

Към нея е необходимо да се приложат и:

1. Документ, удостоверяващ размера на брутните месечни доходи за последните 12 месеца, за работещите по трудово или служебно правоотношение.

2. Уверение от учебно заведение, че детето е ученик/ученичка

3. Решение от диагностична комисия към регионален инспекторат по образованието, че детето няма възможността да посещава учебно заведение за случаите по чл. 18, ал. 2;

4. Акт за раждане на детето, за да се направи справка за личните данни.

5. Лични документи на декларатора.

6. Ксерокопие от експертна оценка на ТЕЛК/НЕЛК (само за случаите по чл. 7, ал. 8 Закона за семейните помощи за деца - месечните помощи за дете, имащо хронично увреждане, което се установява от компетентни здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции без значение семейните доходи в двоен размер на помощта).

7. Ксерокопие от влязло в сила съдебно решение за развод между съпрузите.

Промени в обстоятелствата. За такива се считат:

- раждането или смъртта на дете;

- навършването на 20 години;

- институционализацията на детето в социална институция или отписването му от нея; При промени в споменатите по-горе обстоятелства, превеждането на семейните помощи стартира или приключва от месеца, за който тази промяна е влязла в сила.

За срок от 7 дни от настъпване на промените в обстоятелствата е необходимо да се подаде нова молба-декларация, целяща установяването на конкретното обстоятелство, без да се изисква актуализация на доходите на семейството. Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече 20-годишна възраст се превеждат от началото на месеца, за който е подадена молба-декларацията, придружена от нужните документи. Дирекция „Социално подпомагане” получава по служебен ред данни относно изплатени обезщетения от Националния осигурителен институт.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовиниНормативни актовеЗдравни съветиПсихологияОрганизацииОбразованиеСнимкиАнкетиИсторияРецептиЛеченияСтатистически проучванияЗаведенияСпортХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаТестовеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиБотаника