Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Планирани изследвания и прегледи по време на бременността

Планирани изследвания и прегледи по време на бременността

Планирани изследвания и прегледи по време на бременността - изображение

Рискът да се развият генетични заболявания по време на бременността е до 3-5%. Около 2,5% биват дефекти във функциите или малформации на органите като 1,4% от тях са наследствени от родителите. Като от генетичните болести 0,4% се пада на моногенните (наличие на мутация на един ген) и 0,6 % се пада на хромозомните аберации (промяна в броя и структурата на хромозомите). За да се избегнат голяма част от тях е необходимо да се приема витамин B9 (фолиева киселина) 2 месеца преди и след установяване на бременността. Тя се взема профилактично срещу спонтанни аборти, "спина бифида", аненцефалия. Практика е да се провежда дородова (пренатална) диагностика.
Веднага след установяването на бременността, бъдещата майка трябва да се консултира с гинеколог, който да провежда по-нататъшните прегледи и изследвания.

Първият преглед включва снемането на анамнеза с възможни рискови фактори за майката:

1. Възраст
2. Ръст
3. Тегло
4. Установяване на външните размери на таза
5. Придружаващи заболявания
6. Усложнения при предшестващи бременности ако е имало такива
7. Вредни навици и увреждащи фактори в работната среда

Прави се изследване с ултразвук, за да се провери всичко ли е наред с бебето. Определя се вероятният термин на раждане. Изследванията, провеждащи се на този етап са кръвни.

Изследват се:

1. Еритроцити
2. СУЕ
3. Кръвна захар
4. Хемоглобин
5. Хематокрит
6. Левкоцити
7. MCV
8. MCH

Провеждат се изследвания и на уринна проба за кетони, седимент, уробилиноген.
След тях веднъж през първият триместър се измерва артериално кръвно налягане, и акушерска ехография. Чрез рутинни изследвания и тестове се определят кръвна група и Rh-фактор, а също и евентуалното наличие или отсъствие на заболявания като сифилис, хепатит В, СПИН.

През втори триместър и по-специално в пети лунарен месец изследванията и тестовете на кръв и урина са идентични като през предходния. Проследява се честотата на сърдечните тонове на бебето.
През трети триместър се проследяват артериалното кръвно налягане, сърдечните тонове, теглото на детето. Съответно тези изследвания трябва да се повторят веднъж през осми и два пъти през девети и десети лунарен месец. Прави се и микробиологично изследване на влагалищен секрет.

Всички тези изследвания са задължителни и се провеждат и поемат от Здравна каса.
По-напредналата възраст на майката често пъти е причина за възникване на рискова и проблемна бременност. Това налага да се проведат специфични изследвания. Те не са задължителни и се извършват по преценка на гинеколога, наблюдаващ бременността. Тези изследвания биват:

Биохимичен скрининг.

Тестът се прави между 15-та и 20-та гестационна седмица. Сутрин на гладно се взема венозна кръв и се проследяват хормоналните нива. В зависимост от нивата им се отчита дали резултатът е положителен или отрицателен. Маркерите, чиито нива се измерват, представляват три специфични хормона на бременността– неконюгиран естриол (нЕ3), човешки хорионгонадотропин (ЧХГ)и алфафетопротеини (АФП). Някои болници изследват нивата също и на анхибин А. При положителни резултати е желателно да се направят амниоцентеза и ултразвук.

Чрез биохимичният скрининг се откриват до 85% от малформациите на гръбначният стълб и около 60% от случаите на деца със синдром на Даун.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиКлинични пътекиИзследванияЛеченияЛайфстайлСнимкиСпортНормативни актовеПсихологияЗдравни съветиСпециалистиИсторияЗаведенияОрганизацииАлт. медицинаНаучни публикацииПатологияВидеоФизиологияПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаника