Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Обезщетение при осиновяване на дете

Обезщетение при осиновяване на дете

Обезщетение при осиновяване на дете - изображение

От 01.01.2014 година действа новата разпоредба, заложена в текста на Чл. 53а от Кодекса за социално осигуряване. Той гласи:

Обезщетение при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст

чл. 53а. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) (1) Осигуреното за общо заболяване и майчинство лице, което има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за този риск и ползва отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст при условията на пълно осиновяване, има право на обезщетение в размера, определен по реда на чл. 49 за срок от 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.
(2) Паричното обезщетение по ал. 1 не се изплаща при смърт на детето, при прекратяване на осиновяването, както и когато детето посещава детско заведение, включително детска ясла или учебно заведение.
(3) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство и имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск, имат право на парично обезщетение при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст в сроковете и при условията по ал. 1 и 2.
По този начин се гарантира изплащането на финансова компенсация при осиновяване на дете на възраст от 2 до 5 години при условията , заложени в правния аспект на пълното осиновяване.
Описаният нов вид компенсация е на същата стойност като сумата, изплащаща се за компенсация при бременност и раждане. Помощта се отпуска и превежда от деня на предаване на детето на родителите му, но не по-късно от 5 годишна възраст. Изискванията нужни за придобиването на правомощието да се получава тази помощ са:

1. Майката-осиновителка трябва да бъде осигурена за общо заболяване и майчинство, да притежава 12 месеца осигурителен стаж

2. Семействата, осиновили деца, на възраст от 2 до 5 години преди 01.01.2014, също имат право да ползват помощта, според Чл. 53а от КСО  за периода от 1 януари 2014 г. до изтичането на срока от 365-те дни.

Готвят се и изменения и допълнение в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, а също и в образците, които се попълват от осиновителката (майката-осиновителка, която сама е осиновила детето) и от осиновителя в случаите, в които той вместо осиновителката използва остатъка от отпуската при осиновяването на дете.

Чрез заповед № 1268 от 19.12.2013 г. от 01.01.2014 година, подписана от управителя на Националния осигурителен институт се утвърждават и образците на декларации-заявления. Те могат да се ползват временно, докато се утвърдят новите образци, съдържащи допълненията от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Още по темата:

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовиниАнкетиСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСпециалистиХранене при...РецептиТестовеИнтервютаСпортАлт. медицинаИсторияОрганизацииОбразованиеЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника