Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Нововъведения в социалните услуги за лица с увреждания, които следва да се създадат до 2021 година

Нововъведения в социалните услуги за лица с увреждания, които следва да се създадат до 2021 година

Нововъведения в социалните услуги за лица с увреждания, които следва да се създадат до 2021 година - изображение

В първия месец на 2018 година на лице са добри новини за хората с увреждания – следва да се създадат нови 100 социални услуги в общността, които следва да обхванат над 2000 лица с увреждания, като и сънародниците ни, които имат затруднения при самообслужването. Те следва да се реализират до края на 2021 г. Написаното до тук е заложено в текста на Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018-2021 г. Той е одобрен от правителството на 18.01.2018 г.

Така повече от 30 000 български граждани с увреждания, както и възрастните хора следва да могат да се възползват през следващите 4 години от патронажна грижа и от социалните услуги, реализиращи се в рамките на домашната среда на потребителя. Това са: личен асистент, социален асистент и домашен помощник.
 
Ключова цел на правителствения план е подобряването на качеството на живот, както и на възможността хората с увреждания и възрастните да не останат социално изключени от мрежа от услуги и мерки за подкрепа в общността. Документът, одобрен на 18.01.2018 г., включва мерки за управление на социалните предприятия за насърчаването на работната заетост на хората с увреждания, усъвършенстване на нормативната уредба и ефективността на системите за дългосрочна грижа, както и обучения за подобряване на капацитета на специалистите, работещи в тази сфера.
 
Включени са и приоритетните дейности по закриването на 10 специализирани институции за лица, страдащи от психични разстройства и умствена изостаналост, чиито условия на живот са недобри. Деинституционализирани следва да бъдат повече от 700 потребители. За тези хора ще бъде осигурена качествена грижа чрез осигуряване на социални услуги в общността, включително и такива от резидентен тип.
 
Финансовите средства по заложените в плана мерки ще бъдат осигурени по оперативни програми "Развитие на човешките ресурси", "Региони в растеж", както и от държавния бюджет.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: www.government.bg

Снимка: www.digitaltrends.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниИсторияАнкетиОрганизацииЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиСпортОбразованиеАлт. медицинаКлинични пътекиНормативни актовеБотаника