Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Може ли да ни бъде издаден болничен за минала дата?

Може ли да ни бъде издаден болничен за минала дата?

Може ли да ни бъде издаден болничен за минала дата? - изображение

Това е любопитен въпрос, който са си задавали немалко българи. За съжаление, без никаква доза съмнение, отговорът му е отрицателен. Не, болничен лист за минало време, без лицето да е прегледано от общопрактикуващия лекар, не може да бъде издаден при никакви обстоятелства. Единственото изключение, което може да се направи е в рамките на 2 календарни дена, когато случаят касае тежки остри или обострени хронични заболявания, когато по време на прегледа категорично бъде доказано, че пациентът е боледувал и действително е бил в състояние на временна нетрудоспособност, но консултацията с медик не е могла да се извърши.

Гореописаните ситуации и причините за непроведения предварително медицински преглед задължително и подробно се описват от лекаря в личната амбулаторна карта (ЛАК) на пациента. Те се нанасят и в ред "Бележки" на болничния лист.

За хората, които вследствие на заболяването си не могат да понесат отговорността за своите действия, срокът е 10 календарни дни. При издаването на болничния денят на прегледа се включва в посочените 2, съответно 10 календарни дни.

В случаите, когато прегледът е извършен и временната нетрудоспособност своевременно е констатирана, но болничният лист не е издаден, документът може да се издаде за минало време, ако въз основа на медицинската документация на лечебното заведение и ЛАК бъде преценено, че пациентът по това време действително е бил през временно нетрудоспособен. В тези ситуации болничен за лечение до 14 дена непрекъснато за едно (или повече заболявания) се издава от общопрактикуващия лекар/лекаря по дентална медицина, до 6 месеца (180 календарни дни) - от ЛКК, а за повече от 6 месеца - след решение на ТЕЛК. Добре е да се има предвид, че целият отпуск за минало време се включва и нанася в един болничен лист.

Важно е при издаването на болничен лист за минало време на ред "Бележки" да се впише необходимата бележка (например: "Издава се за минало време"; "Издава се за лечение/изследване в чужбина" и др.).

Източник: www.nssi.bg

Снимка: Patient POV

По статията работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиТестовеЗдравни съветиОрганизации