Начало Социални грижи Трудова ангажираност Санкции при непредставяне в НОИ на данни, фигуриращи в болничните листи

Санкции при непредставяне в НОИ на данни, фигуриращи в болничните листи

Санкции при непредставяне в НОИ на данни, фигуриращи в болничните листи  - изображение

Органите на медицинската експертиза, които не са предоставили в НОИ всички необходими данни, фигуриращи в издадените болнични листове, подлежат на наказание във вид глоба в рамките на 100 до 500 лева при всеки от отделните случаи. Ако подобно нарушение се извърши повторно, финансовата санкция е двойна на първоначалната.

Ръководителите на лечебни заведения, нарушили своите задължения си по организирането на дейностите по предоставянето на данни в електронния регистър на болничните листове, както и решенията по тяхното обжалване се санкционират с финансова глоба между 100 и 500 лева при всеки от отделните случаи. Ако нарушението се повтори при същите обстоятелства, то глобата ще нарасне двойно.

При нарушаване на условията, описани в разпоредбите на първа част от Кодекса за социално осигуряване или на нормативните актове, касаещи прилагането му или ако се констатира неизпълнение на задължителното предписание на контролен орган, провинилите се подлежат на санкция от 100 до 2 000 лв. Провинените осигурители, които са юридически лица и еднолични търговци, се налага и имуществено санкциониране на стойност от 500 до 2 000 лв.

Лицата, съставили и подали документи с невярно съдържание или представи неверни данни с цел облагодетелстване и получаване на осигурителни плащания, подлежат на наказание във вид на глоба, възлизаща на 500 лв., ако не подлежат на по-тежки наказания. Ако нарушението се повтори следва да се наложи имуществена санкция и/или двойна глоба.

Осигурителите, които не представят в определените срокове в съответните териториални подразделения на НОИ документите, нужни за превеждането на финансова компенсация за временна нетрудоспособност или представят такива документи с неверни данни, ако не подлежат на по-тежки наказания, се санкционират с имуществени санкции или глоба от 500 до 2000 лв. Провинилите се длъжностни лица, ако не подлежат на по-тежки наказания – с глоба от 100 до 1000 лв. Описаните по-горе нарушения се констатират с актове, съставени от контролните органи в НОИ.Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноТестовеЗдравни съветиПсихологияАнкетиСнимкиОрганизацииНормативни актовеСтатистически проучванияИсторияСпортГеографияПроизводители