Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Лицата, решили да си осиновят дете до 5 години, ще ползват 365 дни отпуск

Лицата, решили да си осиновят дете до 5 години, ще ползват 365 дни отпуск

Лицата, решили да си осиновят дете до 5 години, ще ползват 365 дни отпуск  - изображение

Oтпускът с продължителност 365 дни ще бъде допустим и ще може да се ползва от същия ден, в който семейството вземе детето в дома си, но не по-късно от навършването му на 5 години. Тази възможност предвижда промени в Кодекса на труда, одобрени от правителството. Тя ще бъде предложена за  приемане от Народното събрание.

Нововъведението цели осигуряването на гаранция за равенство на правата на родителите, както и да им се осигури нужната родителска грижа и семейна среда за отглеждането на малчуганите, както и повишаването на мотивацията за осиновяване. Чрез гореспоменатите промени в Кодекса на труда се внасят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи финансовите компенсации при ползването на този вид отпуск. Неговият размер ще е 90% от среднодневното брутно работно възнаграждение или среднодневния осигурителен доход на човека, върху който са внесени или дължими вноските за сигуряване за 24 календарни месеца, предхождащи този на настъпването на осигурителния риск.

Когато жената, решила да осинови малчуган до 5 години или съпругът й, който сам е осиновил дете, не използва отпуската за осиновяването, следва да се преведе финансова компенсация в рамките на 50 % от компенсацията, на която двойката е имала право. Ако след изчерпване на 365-те дни детето не е навършило 2 години, майката, която го е осиновила, може да ползва допълнителен отпуск (при отглеждане на дете до 2-годишна възраст), каквото право на отпуск имат и майките с биологични деца.

През посоченото време ще се превжда обезщетение, чийто размер е определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато този допълнителен отпуск не бъде ползван, осиновителката може да разчита на компенсация в рамките на 50% от обезщетението, изплащано, ако се ползва.

Предвид необходимостта от промени в подзаконовата нормативна уредба, уреждаща реда, условията и нужните документи за ползването на отпуските при осиновяване и за превеждането на обезщетения по време на ползването им, се предлага промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: government.bg

Снимка: restauranthospitality.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлАнкети